Jagodzianki z Konecczyzny

radiokielce.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Jagodzianki z Konecczyzny


Jagodzianki, czyli bułeczki nadziewane jagodami często nazywane są koneckim specjałem. Latem królują na stołach naszego regionu.

Konecczyzna, bogata w leśne kompleksy to raj dla amatorów zbierania jagód. Mieszkańcy tego terenu od dawna wykorzystują ten zdrowy, sezonowy owoc w swojej kuchni. Sztandarowym przykładem są właśnie drożdżówki z jagodami, które latem królują na stołach regionu.

Składniki. Ciasto: 10 dag świeżych drożdży, 1/2 l mleka, 1,2 kg mąki pszennej, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 4 żółtka, 20 dag masła. Nadzienie: 1/2 kg jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier do smaku. Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej, 10 dag masła, 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut. Do misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier i wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Mąkę zagarniać do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajka, żółtka i dalej mieszać zagarniając mąkę. Wymieszaną masę wyrabiać przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodać partiami stopione i przestudzone masło i wyrabiać przez kolejne 5 minut.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.

Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane masło i połączyć w jednolitą masę.

Jagody opłukać, osuszyć, posypać mąką ziemniaczaną i cukrem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać. Z ciasta formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem kilku centymetrów odstępu i zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.

Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować dzięki pędzelka roztrzepanym żółtkiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Przepis podał Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Idź do oryginalnego materiału