Dwie kolejne Jadłodzielnie powstaną w Wielkopolsce. Tym razem w ramach specjalnego programu Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu wspierającego tworzenie miejsc wymiany jedzenia dofinansowanie na postawienie kontenerów z lodówkami otrzymały dwie gminy. Mikstat (powiat ostrzeszowski) 24 000 złotych i Pobiedziska (powiat poznański) 24 000 złotych.
Kolejne Jadłodzielnie powstające w Wielkopolsce dowodzą rosnącej świadomości społeczeństwa oraz samorządów lokalnych, by ograniczyć zjawisko marnowania żywności i w większym stopniu nią adekwatnie gospodarować. Projekty zrealizowane przez Gminy Mikstat i Pobiedziska na kwotę blisko 50 tys. zł są kolejnym etapem w rozwoju sieci jadłodzielni, z których będą mogli korzystać mieszkańcy. Kolejne Gminy biorąc udział w konkursie, stwarzają okoliczności do ograniczenia strat żywności. Warto pokreślić, iż rocznie w Wielkopolsce zmarnowaniu ulega około pół miliona ton jedzenia” powiedział radiuCENTRUM wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
na fot.: wicemarszałek Krzysztof Grabowski (drugi z prawej) i wójt gminy Mikstat Henryk Zieliński (drugi z lewej) w czasie podpisywania umowy na dofinansowanie Jadłodzielni
W Mikstacie Jadłodzielnia powstanie przy ul. Chopina 1, natomiast w Pobiedziskach miejsce wymiany znajdować się będzie przy ul. Wł. Jagiełły 41. w tej chwili w Wielkopolsce jest 30 miejsc wymiany jedzenia. Jadłodzielnie to jeden z punktów „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, którego celem jest wsparcie inicjatyw Wielkopolan na rzecz ograniczania marnotrawstwa i strat żywności oraz wzrostu świadomości konsumentów na temat racjonalnego robienia zakupów.
Z ,,JADŁODZIELNI” mogą korzystać wszyscy: zarówno osoby ubogie, jak i te, które chcą się po prostu poczęstować.
Produkty, które możesz przynieść do ,,JADŁODZIELNI”:
Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
Produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka, pietruszka itp.
Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - „należy spożyć do”.
Produkty zapakowane lub w pojemnikach z etykietą.
Własne wyroby, np. ciasta, zupy i sosy szczelnie zapakowane, najlepiej pasteryzowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przygotowania.
Nabiał: sery, jogurty, twarogi, mleko.
Produkty, których nie należy przynosić do ,,JADŁODZIELNI”:
Żadnego rodzaju surowego mięsa.
Produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka
Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia - „należy spożyć do” nie myl z „najlepiej spożyć przed”
Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka.
Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
Wyrobów alkoholowych