Owoce mogą pojawiać się w formie słodkości, mogą być także dodatkiem do dań wytrawnych. Poza tym są zdrowe, bo dostarczają witamin i są źródłem cennego błonnika. Nie powinno się więc z nich rezygnować w żadnym wypadku.
REKLAMA
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Jabłka pieczone - przepis na wytrawny posiłek
Jabłka pieczone i przepis na nie kojarzy się przede wszystkim z czymś słodkim. Tymczasem nic bardziej mylnego, bo świetnie komponują się one także z daniami mięsnymi. Można zatem bardzo zaskoczyć rodzinę takim rozwiązaniem, które wcale nie będzie deserem.
Składniki:
4 duże jabłka;
100 g mięsa mielonego z indyka;
1 jajko;
1 średnia cebula;
1 łyżka gęstej śmietany;
1 łyżka rodzynek;
sól i pieprz;
lubczyk i natka pietruszki.
Wykonanie:
Z jabłek ściąć kapelusze i wydrążyć tak, by pozostało około 1 cm ścianki razem z miąższem. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać cebulę, śmietanę, jajko i rodzynki. Wszystko razem wymieszać. Farsz włożyć do jabłek. Owoce ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C, grzałki góra-dół przez 60 min.
Jabłka pieczone z cynamonem i kruszonką - przepis na pyszny deser
Jak zrobić proste jabłka pieczone z cynamonem i kruszonką? Jest to już typowy deser, ale zdecydowanie przepyszny i godny polecenia. Nadaje się na wiele okazji, więc można go podawać rodzinie i przyjaciołom. Nie jest też drogi, co dodatkowo podnosi jego atrakcyjność.
Składniki:
1 kilogram jabłek (najlepiej sprawdzi się szara reneta),
4 łyżeczki cynamonu,
300 g mąki pszennej,
200 g cukru,
200 g masła.
Wykonanie:
Mąkę, cynamon, cukier i masło wrzucić do miski. Masło można wcześniej drobniej pokroić, by łatwiej łączyło się z pozostałymi składnikami, a wszystko trzeba zagnieść ręką na podobiznę kruchego ciasta. Jabłka należy umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Następnie wyłożyć nimi formę lub foremki. Wierzch posypać kruszonką. Formę lub foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, grzałka góra-dół i piec przez 30 min.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Pieczone jabłka w piekarniku jako dodatek do innych dań
Pieczone jabłka w piekarniku świetnie nadają się do zjedzenia same, bez żadnych dodatków. Mogą również stanowić element innych dań:
podkręcą smak gotowanych buraków;
można wymieszać je z orzechami, rodzynkami czy suszoną żurawiną i podać jako deser;
pasują jako dodatek do lodów, zwłaszcza waniliowych;
sprawdzą się także jako nadzienie do pieczonego mięsa (kaczka, indyk);
mogą stanowić smaczny dodatek do kapusty.
Lubisz jabłka pieczone? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.