Wśród nadmorskich przekąsek i deserów mają swoje niekwestionowane miejsce na podium. Kolejne pokolenia delektują się przepysznymi goframi z bitą śmietaną.
Gofry nad morzem obok lodów kręconych królują wśród wakacyjnych deserów. Każdego roku są jakieś deserowe nowości, ale tylko pojawiają się i znikają. Tradycyjne gofry mają niezagrożoną pozycję, są niepowtarzalne w smaku, mięciutkie w środku i chrupkie z wierzchu. Co ważne gofry przed położeniem na nich bitej śmietany muszą ostygnąć, bo inaczej wszystko spłynie.
Niestety takie przyjemności kosztują i to sporo. Sprawdziliśmy, ile kosztują gofry nad morzem, ale zastrzegamy, iż nie jest tanio. Za suchego gofra trzeba zapłacić już 9 zł, a za posypanie go cukrem pudrem trzeba dopłacić prawie złotówkę.
Poniżej zamieszczamy zdjęcia cenników z popularnych nadmorskich kawiarni.
Na koniec jeszcze wyjaśniamy, dlaczego domowe gofry zwykle nie wychodzą takie, jak w kawiarni nad morzem. Cała tajemnica tkwi w gofrownicy i jej odpowiedniej mocy. Dobrze rozgrzane żeliwne formy powodują, iż ciasto z wierzchu gwałtownie robi się przypieczone, a wewnątrz podostaje miękkie. Domowe gofrownice z marketu nie są w stanie wytworzyć odpowiedniej temperatury, dlatego często gofry wychodzą “gumowe”.