Ile kosztuje karp na Wigilię? Im później kupisz, tym będzie tańszy, ale jest pewne ryzyko

natemat.pl 10 godzin temu
Karp jest jedną z najbardziej charakterystycznych potraw wigilijnych w Polsce i ma głęboko zakorzenioną tradycję w kulturze świątecznej. Wigilia w tym roku jest już w ten wtorek. Sklepy prześcigają się zatem w ofertach cen za tę rybę. Im mniej czasu do Wigilii, tym ryba będzie tańsza. O ile coś zostanie.


Karp na Wigilię to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w polskiej kuchni świątecznej na Boże Narodzenie. Tradycja nie jest co prawda długa, ale wyjątkowo silna. Karpia przygotowuje się na różne sposoby, a każda rodzina ma swoje ulubione receptury. Wigilia jest już w ten wtorek, zatem sklepy mają w tej chwili wiele promocji na tę rybę.

Ile w tym roku kosztuje karp na Wigilię?


I tak teraz w Biedronce płaty świeżego karpia ze skórą Marinero są tańsze od ceny regularnej o 44 proc. Za 100 g ryby zapłacimy 2,49 zł zamiast 4,49 zł. Z kolei filet z karpia świeżego ze skórą Marinero będzie nas kosztować 5,99 zł/100 g.

Jeśli chodzi o Lidl, to w tej chwili obniżka na tę rybę wynosi 47 proc. Świeży karp płat ze skórą to wydatek 2,89 zł (zamiast 5,49 zł) za 100 g.

Lidl ma jeszcze jedną niespodziankę ws. karpia. jeżeli aktywujemy kupon w aplikacji Lidl Plus i zeskanujemy apkę przy kasie, to cena za karpia wyniesie jedynie 1,99 zł/kg. W tym przypadku limit wynosi trzy kilogramy ryby na kupon.

Warto przy okazji wspomnieć, iż karp na Wigilię w Polsce to nie tylko danie, ale także tradycja i symbolika związana z kulturą. I choć czasy się zmieniają, to karp wciąż odgrywa istotną rolę w świątecznych przygotowaniach wielu polskich rodzin.

Symbolika karpia w tradycji wigilijnej


Ryba jako symbol chrześcijaństwa. W tradycji chrześcijańskiej ryba jest symbolem wiary, czystości i pokory. Podawanie ryb w Wigilię podkreśla postny charakter tego dnia.

Łuski karpia na szczęście. Według polskich przesądów, łuski z wigilijnego karpia przechowywane w portfelu mają zapewnić dostatek i pomyślność w nadchodzącym roku.


Sposoby przygotowania karpia


Polacy przygotowują karpia na wiele sposobów, a każde danie jest częścią regionalnych tradycji. Na polskich stołach możemy zatem znaleźć takie jego warianty:

Karp smażony: tradycyjnie obtaczany w mące i smażony na złoty kolor.

Karp w galarecie: podawany na zimno, często z dodatkiem warzyw i przypraw.

Karp po żydowsku: gotowany w słodkim sosie na bazie cebuli, rodzynek i migdałów.

Karp pieczony: zdrowsza wersja, pieczona z ziołami i cytryną.

Warto też wspomnieć, iż tradycja kupowania żywego karpia jest krytykowana przez obrońców praw zwierząt, którzy podkreślają, iż transport i przechowywanie ryb często odbywa się w niehumanitarnych warunkach.

Idź do oryginalnego materiału