Ile jajek dziennie można zjeść? Stanowisko ekspertów nie pozostawia złudzeń

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajka- Pyszności, źródło Canva


Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów, jaki wybieramy na śniadanie. Eksperci radzą, ile powinniśmy ich jeść, żeby nie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Smażone, na miękko, na twardo, jajecznica — jajka można przygotować w tylu odsłonach, iż z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Z powodu ich uniwersalności często goszczą na naszych stołach w czasie śniadania i sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci. Chociaż pojawiają się głosy, iż nie zawsze są dobrym wyborem dla naszego zdrowia, to nauka ma na to swoją odpowiedź.

Jajka dobre na wzrok

Jaja są świetnym źródłem białka, witaminy A, E, K, D oraz witamin z grupy B. Pod niepozorną skorupką skrywają się również duże ilości składników mineralnych, np. magnezu, miedzi, fosforu, sodu, wapnia czy potasu. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Grecji wykazało, iż spożywanie do trzech jajek na tydzień skutkuje obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o 60 proc. Ponadto ilość ta zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Jajka- Pyszności, źródło Canva

Okazuje się również, iż jedzenie jajek ma jeszcze więcej dobroczynnych skutków. Według badania kohortowego z 2020 r., w którym wzięło udział ponad 3600 osób w wieku 49 lat i starszych, umiarkowane spożycie jaj, definiowane jako od dwóch do czterech tygodniowo, znacznie zmniejszyło ryzyko rozwoju późnego stadium zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Jaja są naturalnie bogate w luteinę i zeaksantynę, dwa silne przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie oczu.

Polecamy również: tego mogłeś nie wiedzieć! Oto do czego służy czwarta strona tarki.

Ile jajek można jeść?

Te dobre wiadomości nie oznaczają jednak, iż powinniśmy jeść jajka bez umiaru. Również one, jak zresztą wszystko inne co w nadmiarze, mogą zaszkodzić. Pytanie o to, jaka jest bezpieczna i zalecana dawka wraca jak bumerang. Nie ma w tym nic zaskakującego, bo przecież jajka często goszczą w naszej diecie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w naszym jadłospisie pojawiało się nie więcej niż 1-2 jajka dziennie. Nie oznacza to jednak, iż nie możesz przygotować jajecznicy z 3 jaj. Ważne jest, aby w ciągu tygodnia nie zjeść ich więcej niż 10.

Jajka należy spożywać, ze względu na ich wartość odżywczą, ale w rozsądnych ilościach, czyli nie więcej niż jedno dziennie – wyjaśnia prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – Państwowego Zakładu Higieny w rozmowie z PAP.

Idź do oryginalnego materiału