Iga Świątek zajada się tym przysmakiem. Zaserwuj go rodzinie na obiad

g.pl 5 dni temu
Makaron z truskawkami i śmietaną lub jogurtem to polski przysmak, który za granicą wywołuje spore zaskoczenie. Teraz zyskał dodatkowy rozgłos, ponieważ po ostatnim meczu Iga Świątek wyznała, iż to jest to jedno z jej ulubionych dań. Jak je przygotować?
W poniedziałek 7 lipca Iga Świątek zawalczy o ćwierćfinał Wimbledonu z Clarą Tauson. W trzeciej rundzie trafiła na Danielle Collins zwyciężając 6:2, 6:3, a starcie było na tyle emocjonujące, iż polska tenisistką otrzymała po meczu masę pytań. Jedno z nich dotyczyło nie sportu, a jej ulubionego dania. Jak się okazało 24-latka wprost uwielbia makaron z truskawkami i jogurtem.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników


Co Iga Świątek lubi jeść? To polskie danie zaskoczyło międzynarodowe media
Odpowiedź Polki zaintrygowała dziennikarzy do tego stopnia, iż rozmowa o polskiej wariacji makaronu była kontynuowana jeszcze podczas konferencji.
Dlaczego to taka wielka sprawa? Każdy powinien to jeść. Myślę, iż latem dzieci jedzą tego dużo. To po prostu idealne połączenie smaków
- stwierdziła tenisistka. Iga Świątek udostępniła choćby w mediach społecznościowych zdjęcie swojego ulubionego dania, które gwałtownie obiegło światowe media i wywołało spore poruszenie. Wiele osób może być zaskoczonych tą potrawą, ale Polakom na jej widok tylko rośnie apetyt. Sprawdź, jak przygotować makaron z truskawkami i jogurtem, którym zajadałaby się polska gwiazda tenisa.


Zobacz też: Wygląda jak jabłko, ale smakuje jak gruszka. Ogrodnicy walczą, by mieć ją w ogrodzie


Jak zrobić makaron z truskawkami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania makaronu z truskawkami, to:


250 gramów makaronu conchiglioni ("muszelki"),
350 gramów świeżych truskawek,
300 gramów jogurtu naturalnego lub śmietany 18-procentowej,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego.


Przepis na makaron z truskawkami. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją


Na początek zabieramy się za przygotowanie truskawek. W tym celu dokładnie myjemy je, osuszamy, usuwamy z nich szypułki i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy owoce do miski i zasypujemy cukrem waniliowym. Możemy je też rozdrobnić widelcem, żeby uzyskać później bardziej płynny sos.
Do garnka wlewamy wodę, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Ze zdjęcia opublikowanego przez Igę Świątek wynika, iż użyła "muszelek", czyli makaronu conchiglioni, ale sprawdzą się również "kokardki", "świderki" czy "rurki". Wybór jest dowolny.
Gdy makaron będzie ugotowany al dente, odcedzamy go z wody.
W osobnym naczyniu mieszamy jogurt lub śmietanę ze zwykłym cukrem. Dodajemy do tego truskawki i ponownie wszystko mieszamy.
Makaron przekładamy na talerze, zalewamy sosem i gotowe. Tak przygotowane danie można również wzbogacić odrobiną cynamonu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału