​Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Biszkopt to niezwykle uniwersalne ciasto. Przede wszystkim jest podstawą tortów, ale przydaje się także do przygotowania wielu innych deserów. Jednak dla wielu osób jest on problematyczny. Choć lepszym określeniem będzie kapryśny. Poznaj przepisu na idealny biszkopt, który nie opadnie i będzie wysoki oraz puszysty.

Składniki na idealny biszkopt

Do przygotowania idealnego biszkoptu będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 120 g mąki tortowej,
  • 165 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki wody,
  • szczyptę soli.

Przed przygotowaniem biszkoptu pamiętaj o trzech kwestiach. To właśnie on wpłyną na to, czy wyjdzie idealny. Po pierwsze — jajka muszą mieć temperaturę pokojową, czyli musisz je wyjąć z lodówki minimum pół godziny wcześniej. Po drugie — spiesz się powoli. Zbyt duży pośpiech w przygotowaniu biszkoptu sprawi, że... będziesz go robić drugi raz. I ostatnia kwestia — pamiętaj o aptekarskiej dokładności. Składniki na idealny biszkopt muszą być naprawdę dobrze odmierzone.

Sprawdź również: Tego mazurka zrobisz na ostatnią chwilę. choćby nie musisz rozgrzewać piekarnika

Jak przygotować idealny biszkopt? Będzie wysoki i puszysty

Przygotuj sobie trzy miski. W jedną — najlepiej odtłuszczoną i kompletnie suchą — wbij białka. Pamiętaj, by nie dostał się do nich ani kawałek żółtka. W drugiej odmierz cukier, a w trzeciej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj jej zawartość. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawaj cukier. Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony, zacznij dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia — także partiami. Na koniec zmniejsz obroty, dodaj olej oraz wodę i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przelej do formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po upływie czasu nie wyciągaj go z pieca, tylko zostaw na minimum pół godziny z uchylonymi drzwiczkami. Gotowe!

Zobacz też:

​Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu

Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy

​Są zdrowe i smaczne, ale te osoby powinny ich unikać. Sprawdź, czy rzodkiewki są dla ciebie

Idź do oryginalnego materiału