Składniki na idealny biszkopt
Do przygotowania idealnego biszkoptu będziesz potrzebować:
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 120 g mąki tortowej,
- 165 g cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki wody,
- szczyptę soli.
Przed przygotowaniem biszkoptu pamiętaj o trzech kwestiach. To właśnie on wpłyną na to, czy wyjdzie idealny. Po pierwsze — jajka muszą mieć temperaturę pokojową, czyli musisz je wyjąć z lodówki minimum pół godziny wcześniej. Po drugie — spiesz się powoli. Zbyt duży pośpiech w przygotowaniu biszkoptu sprawi, że... będziesz go robić drugi raz. I ostatnia kwestia — pamiętaj o aptekarskiej dokładności. Składniki na idealny biszkopt muszą być naprawdę dobrze odmierzone.
Sprawdź również: Tego mazurka zrobisz na ostatnią chwilę. choćby nie musisz rozgrzewać piekarnika
Jak przygotować idealny biszkopt? Będzie wysoki i puszysty
Przygotuj sobie trzy miski. W jedną — najlepiej odtłuszczoną i kompletnie suchą — wbij białka. Pamiętaj, by nie dostał się do nich ani kawałek żółtka. W drugiej odmierz cukier, a w trzeciej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj jej zawartość. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawaj cukier. Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony, zacznij dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia — także partiami. Na koniec zmniejsz obroty, dodaj olej oraz wodę i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przelej do formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po upływie czasu nie wyciągaj go z pieca, tylko zostaw na minimum pół godziny z uchylonymi drzwiczkami. Gotowe!
Zobacz też:
Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu
Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy
Są zdrowe i smaczne, ale te osoby powinny ich unikać. Sprawdź, czy rzodkiewki są dla ciebie