Idealne ciasto na pierogi. Karol Okrasa łamie klasyczny przepis i pomija jeden składnik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto na pierogi Karola Okrasy jest delikatne i miękkie - Pyszności; Fot. YouTube: NAJLEPSZE ciasto na pierogi - Kuchni Lidla (screenshot)


Karol Okrasa znów łamie przepisy. Tym razem zaproponował nowatorski sposób na przygotowanie ciasta na pierogi. Jego receptura różni się od tej klasycznej, natomiast samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Sekret tkwi w doborze składników.

Karol Okrasa szefuje warszawskiej restauracji „Platter” i jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. Słynie ze swojego nowatorskiego podejścia do tradycyjnej polskiej kuchni. Pielęgnuje stare przepisy, ale dodaje do nich nutkę ekstrawagancji. Jego przepis na zupę „nic” z chmurkami białka sprawił, iż wiele osób ochoczo powróciło do smaków dzieciństwa, inni zaś poznali smak kuchni dawnych lat.

Tym ciastem na pierogi podbijesz podniebienia. Tak to robi Karol Okrasa

Delikatne, puszyste, mięciutkie. Idealne. Takie jest właśnie ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy. Robi się je banalnie prosto, choć przepis zaproponowany przez znanego kucharza nieco różni się od tego klasycznego. Tradycyjnie ciasto na pierogi przyrządza się z mąki, ciepłej wody i soli, opcjonalnie dodaje się żółtko jajka. Dodatek tego ostatniego składnika sprawia, iż ciasto nie wysycha i dobrze się lepi.

W przepisie Okrasy na próżno szukać jajek. Co zatem sprawia, iż ciasto na pierogi według jego receptury jest tak miękkie? Sekret tkwi w dwóch składnikach. To dodatek masła i mleka nadaje lekkości i maślanego smaku pierogom. Co więcej, w recepturze tej nie znajdziemy wody. Roztopione masło Okrasa miesza z mlekiem, całość podgrzewa, a następnie dolewa do mąki. Tutaj kucharz zwraca uwagę na to, by wcześniej ją przesiać. To sprawi, iż ciasto będzie delikatniejsze.

Ciasto na pierogi Karola Okrasy jest delikatne i miękkie – Pyszności; Fot. YouTube: „NAJLEPSZE ciasto na pierogi” – Kuchni Lidla (screenshot)

Idealne ciasto na pierogi. Przepis Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120-150 ml mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej całość na małym ogniu.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej szczyptę soli. Pomału dolewaj do mąki podgrzane mleko z masłem, delikatnie wyrabiając ciasto dłonią bądź drewnianą łyżką.
  3. Kiedy składniki połączą się, przejdź do wyrabiania ciasta na stole/stolnicy. Finalnie powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto straci temperaturę. Możesz je jednak wrzucić do lodówki na 15-20 minut zawinięte w folię.
  5. Po tym czasie podziel przygotowane ciasto na mniejsze części. Każdą z nich dobrze rozwałkuj na blacie podsypanym niewielką ilością mąki.
  6. Z płatów ciasta powycinaj koła, nałóż na nie farsz i ulep w kształt pierogów.

Zobacz także nasz przepis na zupełnie inne, ale równie pyszne drożdżowe pierogi z nieziemskim farszem:

Idź do oryginalnego materiału