Składniki na ciasto baronessa
Delikatny torcik śmietanowy, który świetnie sprawdzi się do kawy i zasmakuje wszystkim gościom. Do przygotowania idealnego ciasta na Dzień Matki, jakim jest baronessa, będziesz potrzebować:
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 300 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietanka kremówki,
- 4 jajka,
- 50 g cukru,
- 60 g mąki pszennej.
Z podanej ilości składników uzyskasz około 8 porcji ciasta. jeżeli planujesz przyjęcie dla większej ilości gości, odpowiednio zwiększ ilość składników. Pamiętaj również, by wykorzystać większą blachę.
Sprawdź również: To ciasto będzie hitem na komuniach. Przepis na nie podała siostra Anastazja
Baronessa — sposób przygotowania
Jajka doprowadź do temperatury pokojowej, natomiast serek mascarpone i śmietanka kremówka muszą być mocno schłodzone. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ucieraj mikserem przez kilkanaście minut, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość. Do miseczki wsyp skrobię ziemniaczaną i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj. Przesiej suche składniki do utartych jajek i wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Blachę (25 × 40) wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Sprawdź również: Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni
Biszkopt po upieczeniu chwilę przestudź w formie, a następnie przełóż na kratkę do pieczenia. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia i zostaw do całkowitego wystudzenia. Do odtłuszczonej i suchej miski wlej śmietankę kremówkę i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodaj przesiany przez sitko cukier puder. W osobnej misce krótko zmiksuje mascarpone, następnie dodawaj partiami ubitą śmietanę i mieszaj szpatułką do połączenia składników. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części, przełóż kremem śmietanowym i wstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posyp baronessę cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz też:
Idealna pasta na wiosenne kanapki. Przygotujesz ją w kilka minut
Moja mama przygotowuje ogórki małosolne w ten sposób. Wychodzą obłędnie smaczne
Tak zrobisz najlepszą sałatkę z kalafiorem. choćby nie musisz go gotować