jeżeli czeka cię rodzinne spotkanie, impreza ze znajomymi lub po prostu uwielbiasz takie przysmaki, wypróbuj ten przepis na pyszną rybę w zalewie octowej. To doskonała przekąska nie tylko na święta, ale także świetny pomysł na codzienną kolację. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga cierpliwości. Musi bowiem minąć kilka dni, nim ryba będzie gotowa do spożycia. Zdecydowanie warto na to czekać.
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka
Jakie ryby nadają się do zalewy octowej? Wybierz swój ulubiony rodzaj
Ryby w zalewie octowej kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia lub Wielkanocą. Rzeczywiście jest to doskonały przysmak na świąteczny stół, ale nie tylko. Może być też dobrym dodatkiem do obiadu czy kolacji lub po prostu serwowane jako przekąska na imprezie. Co ciekawe, rodzaj ryby nie ma tu większego znaczenia. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej. Na święta najlepiej sprawdzi się karp, ale dobrym wyborem będzie też szczupak lub okoń. jeżeli obawiasz się o ości w mięsie, postaw na gotowe filety, między innymi z dorsza, miruny albo klasyczne śledzie. Pamiętaj tylko, iż w przypadku filetów z solanki, trzeba je wcześniej porządnie wymoczyć, a smażenie nie będzie konieczne.
Składniki:
500 gramów ryby,
mąka pszenna,
sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki,
olej.
Do zalewy będziesz potrzebować:
szklankę octu spirytusowego,
4,5 szklanki wody,
2 duże białe cebule,
6 listków laurowych,
10 kulek ziela angielskiego,
płaską łyżkę cukru,
pełną łyżkę soli,
łyżkę ziarnistego pieprzu.
Ryba w zalewie octowej do słoika. Pyszny przepis na każdą okazję
Na początek trzeba pokroić rybę na mniejsze kawałki, osuszyć je i natrzeć przyprawami. Mięso odstawiamy na kilkanaście minut, a w międzyczasie kroimy cebulę w pióra.
Kawałki ryby należy dokładnie obtoczyć w mące z każdej strony, a następnie usmażyć na złoty kolor w gorącym tłuszczu.
Po smażeniu odstawiamy rybę i przygotowujemy zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj przyprawy i zagotuj całość. Odstaw później zalewę, by lekko ostygła.
Przygotuj duże, wyparzone słoiki. Na dnie połóż trochę cebuli, a następnie układaj warstwowo i naprzemiennie kawałki ryby z cebulą.
Na koniec wlewamy zalewę, słoiki przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na co najmniej dwa dni. Po tym czasie ryba w occie będzie gotowa.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.