Mole spożywcze mogą pojawić się w domu niespodziewanie, choćby w najczystszej kuchni. Drobne szkodniki najczęściej dostają się do naszych szafek wraz z zakupami, ukryte w produktach sypkich, takich jak mąka, kasza, ryż czy orzechy. Niestety, wystarczy jedno skażone opakowanie, by gwałtownie opanowały całą kuchnię. Chcesz pozbyć się niechcianych lokatorów raz na zawsze? Poniżej znajdziesz sprawdzone wskazówki, które pozwolą zażegnać inwazję moli.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak pozbyć się mrówek? Do tajnej mikstury potrzebujesz pieprzu
Jak gwałtownie zlikwidować mole spożywcze? Domowe metody, które warto wypróbować
jeżeli zauważyłaś mole w kuchennych szafkach, zamiast używać chemicznych środków, wypróbuj sprawdzone, domowe sposoby. Na początek przygotuj naturalny odstraszacz z olejkiem herbacianym. Nasącz plastry z opatrunkiem kilkoma kroplami olejku i umieść je w różnych miejscach wewnątrz szafki, szczególnie tam, gdzie przechowujesz produkty sypkie, takie jak mąka, kasza czy ryż. Intensywny zapach olejku herbacianego skutecznie tworzy barierę, której mole spożywcze nie lubią i chętnie omijają.
PORADA! Zamiast plastrów wykorzystaj kulki ze zwykłej waty, nasączone olejkiem. Możesz umieścić je w różnych miejscach w szafce, a do przymocowania użyć cienkiej taśmy klejącej.
Aby dodatkowo zabezpieczyć kuchnię, rozłóż na dnie szafek i szuflad po kilka liści laurowych. Ich mocny, charakterystyczny aromat wypłoszy szkodniki i pomoże ochronić zapasy. Ale to nie wszystko. jeżeli chcesz schwytać mole, które mimo wszystko spróbują się ukryć, postaw w strategicznym miejscu mały słoiczek z octem jabłkowym i kroplą płynu do mycia naczyń. Szkodniki skuszone przyjemnym dla nich zapachem, zaczną do niego wchodzić, jednak nie będą mogły się z niego wydostać. Dzięki połączeniu naturalnych metod gwałtownie przywrócisz ład w kuchni, bez konieczności stosowania chemicznych środków.
mol spożywczy fot. istockphoto.com/ autor Tomasz Klejdysz
Jak uchronić się przed molami spożywczymi? Zadbaj o kilka rzeczy, a nie zadomowią się w kuchni
Aby zapobiec powrotowi moli spożywczych, zacznij od dokładnego przejrzenia zakupionych produktów. Szczególną uwagę zwróć na mąkę, kasze, ryż oraz płatki śniadaniowe, gdyż to właśnie w tych artykułach mole najczęściej się zagnieżdżają. Przesyp je od razu do szczelnie zamykanych pojemników, najlepiej szklanych lub metalowych, ponieważ mole nie przegryzą tych materiałów, w przeciwieństwie do papierowych opakowań. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko przeniesienia ewentualnych jaj lub larw do szafek kuchennych. Regularnie przeglądaj zapasy i usuwaj przeterminowane lub uszkodzone produkty, aby nie zostawiać molom pożywienia. Warto też unikać gromadzenia dużej ilości żywności, zwłaszcza jeżeli sięgasz po nią rzadko. Świeże produkty nie tylko smakują lepiej, ale także zmniejszają ryzyko pojawienia się szkodników.Zobacz też: Wydała prawie 70 tys. zł na metamorfozę. Pochwaliła się efektami. "Chciałabym poznać chirurga"