Gulasz z golonki indyka

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Gulasz (podobnie jak zupy) przyrządzany na podpiekanym mięsie i warzywach to jedno z moich ulubionych dań. Wcześniejsza obróbka w piekarniku pozwala na uwolnienie jeszcze wspanialszego aromatu i smaków składniku w końcowym rezultacie na talerzach.
Trwa to nieco dłużej, ale moim zdaniem warto :)


Pieczenie - 190 stopni, góra-dół lub konwekcyjne, 50 minut, duża płaska blacha do pieczenia, wyłożona papierem do pieczenia.
Gotowanie - 2h, na wolnym ogniu (lub przy użyciu multicookera w trybie gulaszu).
Z podanej ilości składników otrzymałam ok. 3l gulaszu.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg golonek indyczych (u mnie były to 4 sztuki)
  • 5 papryk czerwonych
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2-3 szczypty soli (do lekkiego osolenia golonek przed pieczeniem)
  • 1,2l bulionu (najlepiej użyć warzywnego lub drobiowego, powinien być lekko słony sam w sobie, ale jeżeli ktoś lubi bardziej słone - można dołożyć łyżeczkę soli do garnka)
  • 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 czubate łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw - rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, jako "zewnętrzny obwód", tak, by w środku blachy móc umieścić mięso.
  2. Papryki czerwone myjemy, osuszamy, wycinamy szypułki z gniazdami nasiennymi, przecinamy na pół i układamy na blaszce, skórą ku górze.
  3. Cebule obieramy z łupin, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia rozciętym środkiem ku górze.
  4. Marchewki obieramy, myjemy, przecinamy najpierw na pół, a potem połówki rozcinamy wzdłuż (tak, jakbyśmy chcieli otrzymać "paski" do krojenia w półtalarki). Układamy na blaszce do pieczenia.
  5. Ząbków czosnku NIE obieramy - w łupinach, najlepiej sklejone ze sobą po dwa, układamy na samym środku blaszki.
  6. Golonki myjemy, usuwamy ewentualne odłamki kości i układamy na środku blachy - powinny lekko zakrywać ząbki czosnku (dzięki temu czosnek się nie spali w trakcie pieczenia).
  7. Golonki lekko solimy z wierzchu.
  8. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół (lub konwekcyjne), 50 minut.
  9. Po upieczeniu (najlepiej jeszcze ciepłe) wszystkie składniki rozdrabniamy i wkładamy już do docelowego garnka do gotowania gulaszu.
  10. Papryki obieramy ze skóry i kroimy na wąskie paseczki (ok. 3 cm długości na 0,5 cm szerokości). Przekładamy do garnka.
  11. Cebule najlepiej posiekać dzięki rozdrabniacza (rozlatuje się na papkę).
  12. Marchewki kroimy w półtalarki, grubości do 0,5 cm. Przekładamy do garnka.
  13. Czosnek wyciskamy z łupin bezpośrednio do garnka (wystarczy odciąć "dupkę" i ścisnąć każdy ząbek po kolei).
  14. Obieramy mięso z golonek - do gulaszy dodajemy "czyste" mięso, bez skóry i kości, rozdrobnione na kawałki o boku do 3 cm maksymalnie, tak jak nam się uda oderwać i rozdrobnić poszczególne grupy mięśni. Przekładamy do garnka.
  15. Warzywa i mięso z indyka zalewamy bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy.
  16. Całość gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. jeżeli następuje zbyt duża utrata płynu - uzupełniamy jego ilość, dolewając wody.
  17. Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału