Gulasz wieprzowy z makaronem

kardamonowy.pl 7 miesięcy temu

To jest przedszkolny hit. Nie mojej córki, mój. Przypomniałam sobie w sumie o nim w momencie, gdy Tola powiedziała, iż miała w przedszkolu na obiad makaron z ciemnym sosem i iż go nie zjadła, bo jej nie smakował (o zgrozo). Bo oczywiście i makaron i gulasz uwielbia, ale osobno. I wtedy cyk, w momencie znalazłam się w moim przywojskowym przedszkolu i przypomniałam sobie moją ulubioną potrawę. Postanowiłam ją zrobić, zjeść (sama oczywiście) i opublikować.
Problem z gulaszem z makaronem jest jednak taki, iż trzeba go zjeść od razu po zrobieniu, żeby makaron nie wchłonął całego sosu. Wtedy potrawa robi się sucha i mniej zjadliwa. Nie trzymamy jej w garnku i nie czekamy na nie wiadomo co.
Gulasz wieprzowy z makaronem zjadłam oczywiście z sałatką z buraków, którą robię jesienią i zamykam na zimę w słoikach. To był idealny dodatek, nie wiem czy coś pasowałoby jeszcze bardziej. No dobra, może mizeria w sezonie, może ogórki kiszone. Ja jednak jestem fanem gulaszu z burakami i namawiać Was będę do tej wersji.
Rodzaj makaronu jaki użyłam też nie był przypadkowy, to rigatoni. Ten konkretny makaron był podawany w przedszkolu. No dobra, może nie ten konkretny, bo było to ze 35 lat temu (nie jestem przekonana do końca czy był wtedy dostępny), ale wizualnie przypominał właśnie rigatoni. I nie, nie były to „zwykłe” rurki penne.
Zjedzenie tego konkretnego obiadu zrobiło mi strasznie dużą przyjemność. Jadłam i się do siebie uśmiechałam. Nie będę za często do niego wracać, ale długo będę o nim pamiętać.
A jakie są Wasze ulubione potrawy z czasów przedszkolnych?


Składniki:
250 g makaronu (ja użyłam rigatoni)
500 g chudej łopatki wieprzowej
pół litra wody lub bulionu (ja użyłam warzywnego)
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)

Mięso kroimy w większą kostkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i mieloną papryką, odstawiamy na 15 minut. Oprószamy je mąką i smażymy do mocnego zrumienienia. Mięso obsmażamy na oleju na głębokiej patelni partiami (chodzi o to, żeby się porządnie usmażyło. o ile wrzucimy na patelnię wszystko na raz, po chwili wszystko zacznie się gotować, nie smażyć). Mięso ściągamy z patelni. Na tej samej patelni, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, smażymy minutę na wolnym ogniu. Do całości dodajemy zrumienione mięso, zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości mięsa (u mnie trwało to około 45 minut), mieszamy od czasu do czasu. o ile płyn za bardzo odparuje, dolejcie więcej bulionu lub wody.
Makaron gotujemy al dente, mieszamy z ugotowanym gulaszem.
Ja całość przed podaniem oprószyłam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.

Inne przepisy na gulasze:
Gulasz wołowy z Guinnessem
Gulasz wieprzowy z cydrem
Gulasz wieprzowy z cynamonem
Gulasz z indyka z papryką
Gulasz wieprzowy z białym winem
Gulasz wołowy z papryką
Gulasz węgierski
Pieczony gulasz wieprzowy

Idź do oryginalnego materiału