Mleczajowiec smaczny to grzyb, który w pełni zasługuje na swoją nazwę. Znany jest również jako mleczaj, mleczaj krówka oraz krówka. Choć nie jest tak popularny jak borowiki oraz kurki, wśród grzybiarzy uchodzi za prawdziwą perełkę. Jest bardzo aromatyczny, więc idealnie sprawdza się w kuchni. Nadaje się do smażenia, marynowania czy duszenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Jak wygląda mleczaj smaczny? Wyróżnia go jedna rzecz
Grzyb można spotkać zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, szczególnie pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami oraz sosnami. Przeważnie nie jest zbierany przez grzybiarzy, którzy wolą inne okazy, a szkoda. Mleczaj smaczny po przełamaniu wydziela bowiem obfite, białe mleczko, stąd jego nazwa.
W smaku jest ono łagodne, ale zostawia gorzki posmak. Przez to nie wszystkim pasuje, jednak przez niektórych mleczajowiec uważany jest za wyborny. Grzyb posiada jasnobrązowy, czasem pomarańczowy kapelusz, który u młodych egzemplarzy jest półkolisty, a z wiekiem staje się bardziej płaski i lekko wklęsły.
Mleczaj smacznycarlos Pereira/iStock
Jak pachnie mleczajowiec smaczny? Niektórych to odrzuca
Mleczaj ma charakterystyczną, rybią woń. Niektórzy porównują ją do zapachu śledzi. Jednak po usmażeniu, ugotowaniu lub upieczeniu traci tę rybną nutę, a w jej miejsce pojawia się delikatny, orzechowo-korzenny aromat. To właśnie ta transformacja sprawia, iż "krówka" jest tak ceniona w kuchni. Grzybiarze uwielbiają smażyć przyprawione kapelusze na maśle. Grzyb można spotkać w lasach od lipca do października, choć najobficiej występuje w sierpniu oraz wrześniu, zwłaszcza po deszczach i przy umiarkowanych temperaturach. zwykle występuje pojedynczo lub w niewielkich grupach, rzadko tworzy większe skupiska.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.