Grochówka wojskowa dla całej rodziny. Tradycyjny przepis na jedną z najlepszych zup

g.pl 2 tygodni temu
Wojskowa grochówka jest wspaniale pachnącą, treściwą zupą, uwielbianą przez Polaków. Jak zrobić ją według tradycyjnego przepisu?
Grochówka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a przepis jest wręcz banalny, nie dziwi zatem, iż zupa ta jest jednym z najpopularniejszych dań podawanych w wojsku. Na przestrzeni lat stała się synonimem solidnego prostego posiłku. Była i do dziś jest ceniona za swój charakterystyczny, intensywny smak, wzbogacony wędzonym boczkiem i kiełbasą.


REKLAMA


Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. choćby teściowa poprosi was o przepis!


Grochówka wojskowa przepis na 6-8 porcji
Wojskową zupę grochową można przechowywać przez kilka dni, zachowuje swój wspaniały smak choćby po odgrzaniu. Poniżej znajdziesz znakomity przepis.
Składniki na grochówkę:


300 g grochu łuskanego
300 g wędzonego boczku lub wędzonych żeberek
2-3 kiełbasy (np. śląska lub podwawelska)
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1-2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
dodatkowo: łyżka smalcu do smażenia


Grochówka wojskowa - sposób przygotowania
Pora przystąpić do gotowania.


Groch przepłucz i zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin lub choćby całą noc (jeśli masz mało czasu, gotuj od razu, ale nieco dłużej niż podajemy niżej).
W dużym garnku zagotuj groch z liściem laurowym, zielem angielskim i ewentualnie szczyptą soli - gotuj przez około 30-40 minut, aż zacznie mięknąć.
W międzyczasie pokrój w kostkę boczek i kiełbasę, podsmaż je na patelni, aż się lekko zarumienią.
Dodaj do garnka z grochem przesmażone mięso, obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki). Gotuj wszystkie składniki kolejne 20-30 minut, aż zmiękną.
Cebulę pokrój i zeszklij na smalcu, dodaj przeciśnięty czosnek, chwilę podsmaż i przełóż do zupy.
Na koniec dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut.
Zupa powinna być gęsta i treściwa. o ile zrobiła się za rzadka, pogotuj dłużej bez pokrywki. o ile wyszła za gęsta, dodaj trochę wody.


Grochówka najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień, gdy wszystkie smaki zdążą się już "przegryźć". Zupę podaje się z pajdą chleba lub kromką chleba z masłem.
Idź do oryginalnego materiału