Wiedziałam, iż grochówka wegetariańska wyjdzie dobra. Oryginalna zawsze będzie miała ten charakterystyczny smak, przez mięso, nic odkrywczego… Ale wegetariańska też była bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też.
Składniki:
2 l wody
250 g grochu
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
2 średnie łodygi selera naciowego
3 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 czubata łyżka majeranku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
sól
pieprz
olej rzepakowy
Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się adekwatnie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podobne przepisy:
Grochówka z białą kiełbasą
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą
Grochówka
Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami