Granola – przepis na wytrawną przekąskę
Liczba porcji: 1 duży słoik.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 8 ząbków czosnku,
- 30 g imbiru świeżego,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 4 łyżki pestek słonecznika,
- 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów bez skórki,
- 4 łyżki jasnego sezamu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 4–6 łyżek oliwy extra vergine,
- 1/4–1/2 łyżeczki soli.
Jak zrobić granolę?
Przygotowanie:
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
- Smażyć do momentu, aż lekko się przyrumienią i będą pachnieć. Następnie dodać syrop klonowy i sos sojowy.
- Wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
- Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i równomiernie rozprowadzić.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Wystudzić. Przełożyć do słoika.
Przepisy z „Roślinnej uczty smaków”
Autorka bloga Am mniam na kartach książki pokazała, iż przepisy kuchni roślinnej mogą być proste, sycące i wykonane z różnorodnych składników.
- Zależy mi na tym, aby przygotowywane przeze mnie potrawy były zdrowe i smaczne, bo jedzenie ma nas odżywiać, ale też dawać przyjemność i cieszyć. Swoją kuchnię opieram na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Czasami zdarzy mi się użyć białej mąki, białego ryżu czy cukru. Robię to świadomie. Wiem, iż w zdrowym odżywianiu najważniejsza jest równowaga i iż jest w nim miejsce również na produkty wysokoprzetworzone, ale w małych ilościach – pisała we wstępie do książki.
Wśród przepisów stworzonych przez Magdalenę Gembacką znaleźć można takie specjały jak tofurnik morelowy, zapiekanka pasterska z soczewicą i pieczonymi burakami oraz ryż z kalafiora. Celem autorki jest pokazanie, iż kuchnia wege może być prawdziwą roślinną ucztą.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: