Granola na drugie śniadanie. Przepis na wytrawną przekąskę dla wegetarian. Dodaj czosnek i ciesz się niecodziennym smakiem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Magdalena Gembacka


Granola to uprażone w piekarniku płatki i bakalie podawane z jogurtem lub mlekiem. Standardowo granola podawana jest na słodko. Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków” zaserwowała przepis na wyjątkową wytrawną granolę do zjedzenia na drugie śniadanie lub szybki lunch.

Granola – przepis na wytrawną przekąskę

Liczba porcji: 1 duży słoik.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku,
  • 30 g imbiru świeżego,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów bez skórki,
  • 4 łyżki jasnego sezamu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 4–6 łyżek oliwy extra vergine,
  • 1/4–1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić granolę?

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
  3. Smażyć do momentu, aż lekko się przyrumienią i będą pachnieć. Następnie dodać syrop klonowy i sos sojowy.
  4. Wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
  5. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i równomiernie rozprowadzić.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Wystudzić. Przełożyć do słoika.

Przepisy z „Roślinnej uczty smaków”

Autorka bloga Am mniam na kartach książki pokazała, iż przepisy kuchni roślinnej mogą być proste, sycące i wykonane z różnorodnych składników.

- Zależy mi na tym, aby przygotowywane przeze mnie potrawy były zdrowe i smaczne, bo jedzenie ma nas odżywiać, ale też dawać przyjemność i cieszyć. Swoją kuchnię opieram na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Czasami zdarzy mi się użyć białej mąki, białego ryżu czy cukru. Robię to świadomie. Wiem, iż w zdrowym odżywianiu najważniejsza jest równowaga i iż jest w nim miejsce również na produkty wysokoprzetworzone, ale w małych ilościach – pisała we wstępie do książki.

Wśród przepisów stworzonych przez Magdalenę Gembacką znaleźć można takie specjały jak tofurnik morelowy, zapiekanka pasterska z soczewicą i pieczonymi burakami oraz ryż z kalafiora. Celem autorki jest pokazanie, iż kuchnia wege może być prawdziwą roślinną ucztą.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału