Parówki są tanie i smaczne, jednak zdarza się, iż podczas przygotowania pękają. Jak temu zapobiec? Najważniejszą kwestią jest temperatura. Nie powinny lądować w garnku zaraz po wyjęciu z lodówki. Najlepiej około 20 minut trzymać je w temperaturze pokojowej i dopiero potem wrzucić do wody. Gotować należy je bez pokrywki, bo w innym wypadku para, która zgromadzi się w garnku, rozsadzi je od środka i pękną.
REKLAMA
Zobacz wideo Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!
Czy parówki są zdrowe? Dietetyczka podpowiedziała, jakie produkty wybierać w sklepie
Parówki uchodzą za produkt niezdrowy. Często w ich składzie znajduje się wysoka zawartość tłuszczów nasyconych, dużo soli, wzmacniaczy smaku, konserwanty i stabilizatory. Czy parówki naprawdę pod żadnym pozorem nie powinny lądować na talerzu? Okazuje się, iż nie do końca.
Parówki / zdjęcie ilustracyjne fot. Vikki/ iStock / zdjęcie ilustracyjne
Dietetyczka Dominika Hatala cytowana przez Wprost podkreśliła, iż nie wszystkie parówki mogą mieć zły skład. - Bardzo dużo zależy od producenta, ale i od ceny. (...) jeżeli wybierzemy te, które mają słaby skład, to nie będą one najlepszym wyborem dla naszego zdrowia - powiedziała. Ekspertka podpowiedziała, aby wybierać produkty z jak największą ilością mięsa w składzie i unikać konserwantów, maltodekstryny, zagęstników i mięsa mechanicznie oddzielonego (MOM).
Jak przygotować parówki? Mały błąd niesie ze sobą wielkie niebezpieczeństwo
Wiele osób wrzuca parówki do garnka z wodą i czeka, aż się zagotują. To błąd, bo wystarczy podgrzewać je kilka minut, aby stały się ciepłe, ponieważ podczas długotrwałego podgrzewania (powyżej 10 minut) może wydzielać się akrylamid, czyli związek, który powstaje w wyniku obróbki termicznej mocno przetworzonego mięsa. W 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał akrylamid za rakotwórczy i niebezpieczny dla zdrowia. Substancja negatywnie wpływa też na funkcjonowanie układu nerwowego i zaburza metabolizm. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Zobacz też: Żadna pęseta. Wymieszaj z wodą i wsmaruj. "Wąsik" zniknie choćby na 4 tygodnie