Dziś na obiad miał być indyk, ale ktoś zapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą w tej chwili jest sezon. Lubicie?
Składniki:
3 ugotowane podudzia z kurczaka
500 g brukselki
1 papryka
1 cebula
pół cukinii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
pół małego pęczka natki pietruszki
sól
olej rzepakowy
(przepis na 4 porcje)
Udka obieramy z mięsa. Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem.