Współczesna kuchnia nie musi rezygnować ani z nowoczesnych rozwiązań, ani z tradycyjnych form gotowania. Technologia „gaz pod szkłem” to innowacyjne połączenie funkcjonalności i estetyki, które łączy intuicyjne, naturalne gotowanie z wysoką efektywnością energetyczną. To nowoczesna odpowiedź na potrzeby użytkowników ceniących zarówno design, jak i świadome wybory. Co konkretnie wyróżnia tego rodzaju rozwiązanie?
Technologia „gaz pod szkłem”, zwana też „gazem bez płomienia”, to inteligentne połączenie klasycznej energii gazowej z nowoczesnymi rozwiązaniami znanymi z płyt indukcyjnych i ceramicznych. Zamiast otwartego ognia – mamy gładką, elegancką taflę szkła, a tradycyjnych palników – ukryte gazowe generatory podczerwieni. Designerski wylot spalin chroni przed trudnymi w czyszczeniu, tłustymi osadami. To wszystko sprawia, iż gotowanie staje się nie tylko bardziej estetyczne, ale też bezpieczniejsze i zdecydowanie bardziej wydajne.
Gdy ogień znika z oczu, gotowanie zyskuje nowy wymiar
W ofercie DYNACOOK znajdziemy wiele modeli płyt gazowych, w których palniki umieszczono pod wytrzymałą taflą wykonaną ze szkła hartowanego o strukturze ceramicznej zwanej szkłem ceramicznym. Takie rozwiązanie doskonale sprawdza się w warunkach intensywnego gotowania gazowego, dlatego iż jest odporne na wysokie temperatury, uderzenia i zarysowania.
– Ceramiczna tafla pokrywająca palniki jest całkowicie gładka, bez wystających elementów — co maksymalnie ułatwia utrzymanie czystości. Brak rusztów i innych metalowych części gwarantuje wygodę i higienę gotowania. Ponadto płyty zostały wyposażone w warstwę izolacyjną wykonaną przy użyciu nanotechnologii, chroniącą przed osadzaniem tłuszczu i zabrudzeniami. Dzięki temu powierzchnia pozostaje czysta, a urządzenie zachowuje estetykę przez długi czas użytkowania – mówi ekspert marki DYNACOOK.
Spalanie gazu w tych płytach odbywa się w zamkniętych komorach, z wykorzystaniem procesu katalitycznego – w temperaturze sięgającej 800°C, co sprzyja niemal całkowitemu dopaleniu mieszanki gazowej. Sercem technologii są generatory podczerwieni, to one konwertują energię spalania gazu na ciepło promieniowania podczerwonego. Jest ono przekazywane bezpośrednio do garnka, bez strat energii i… bez widocznego płomienia.
– Warto wspomnieć, iż płyty w technologii „gaz pod szkłem” zużywają o połowę mniej gazu niż tradycyjne urządzenia. A do otoczenia trafia choćby 10 razy mniej CO? niż w przypadku klasycznych kuchenek gazowych. To jednak nie wszystko, ponieważ dzięki mikroprocesorowemu systemowi kontroli, który monitoruje proces spalania, płyta grzewcza informuje o ewentualnym wypływie gazu i automatycznie odcina dopływ paliwa w razie awarii lub braku płomienia. To sprawia, iż gotowanie jest nie tylko ekologiczne, ale również ekonomiczne i bezpieczne – dodaje Stanisław Szyling z DYNAXO.
Modele DYNACOOK X – bezpieczna innowacja z Polski
Technologia „gaz pod szkłem” to nie żadna odległa wizja przyszłości – to rzeczywistość dostępna dzięki polskim technologom opracowanym w fabryce Dynaxo zlokalizowanej we Wronkach. Rozwiązania, dedykowane początkowo dla niemieckich kamperów, od 2010 roku z powodzeniem podbijają polski rynek AGD, oferując wiele praktycznych udogodnień, które wyróżniają je zarówno na tle tradycyjnych kuchenek gazowych, jak i nowoczesnych płyt indukcyjnych.
– Płyty DYNACOOK posiadają m.in. dotykowy panel sterowania, intuicyjnie zarządzający mocą i bezpieczeństwem. Oprócz tego znajdziemy także modulację mocy grzania, dzięki której palniki dostosowują moc w zależności od potrzeb i ustawień użytkownika, a także zabezpieczenie przed przegrzaniem, automatycznie obniżające temperaturę w razie ryzyka przegrzania płyty. System diod informacyjnych natomiast sygnalizuje stan pracy urządzenia, ciepło resztkowe lub awarię. Blokada rodzicielska gwarantuje bezpieczeństwo dzieci oraz zwierząt domowych. Warto też wspomnieć także o tym, iż na płycie możliwe jest gotowanie w garnkach ze stali, jak i żeliwa, ceramiki czy emalii – wylicza ekspert.
Dzięki nowoczesnym palnikom i systemowi odprowadzania spalin, płyty spełniają również restrykcyjne normy UE, zarówno w zakresie bezpieczeństwa, jak i kompatybilności elektromagnetycznej.
Technologia „gaz pod szkłem” – sprawdzona w domu i w podróży
Jednym z unikatowych atutów płyt gazowych od Dynaxo jest ich uniwersalność. Doskonale sprawdzą się nie tylko w kuchni domowej, ale również w warunkach mobilnych, gwarantując oszczędność, bezpieczeństwo, kompaktową formę i czystą przestrzeń – choćby tę niewielką. Płyty 2-, 3-, 4- i 5-palnikowe o różnych szerokościach dostępne są w dwóch seriach: Home AGD – dla klasycznych kuchni oraz Camper & Yacht – do podróży, kamperów i łodzi.
– Fakt, iż płyty z serii DYNACOOK działają z każdym rodzajem gazu – ziemnym (metan) lub płynnym (propan–butan) – sprawia, iż idealnie wpasowują się nie tylko we wnętrza domków campingowych i niewielkich kuchni kawalerskich, ale również w przestrzeń kamperów, przyczep kempingowych, nowoczesnych jachtów czy łodzi – podpowiada ekspert marki DYNACOOK.
DYNACOOK udowadnia, iż klasyczny gaz może iść w parze z nowoczesnym stylem życia. jeżeli cenimy sobie czystość, minimalizm, bezpieczeństwo i oszczędność – czas schować płomień… i gotować z głową.