Gospodynie z Durąga gotują aż miło, ich dzika golonka to trzecie danie w Polsce

nos-portal.pl 1 tydzień temu

GMINA OSTRÓDA. Koła gospodyń wiejskich z gminy Ostróda to najlepszy produkt promocyjny w kategorii kulinaria. Podczas finału konkursu kulinarnego Bitwa Regionów przyrządzona przez KGW Durąg dzika golonka zajęła 3. miejsce w Polsce.

Gospodynie z KGW Durąg zajęły 3. miejsce w krajowym finale Bitwy Regionów / Fot. Archiwum

Pierwsza stolica Polski – Gniezno – okazała się lokalizacją, która przyniosła szczęście kulinarnym mistrzyniom Warmii i Mazur z KGW Durąg. Podczas krajowego finału konkursu kulinarnego Bitwa Regionów nasze gospodynie znowu wyserwowały medalową potrawę. Dzika golonka na gofrze ziemniaczanym przypadła do gustu wielu jurorom krajowego finału. Członkowie jury dali oczarować się na tyle smakowi i prezentacji naszych gospodyń, iż przyznali im 3. miejsce w Polsce. Za medalową pozycję w finałowym gotowaniu gospodynie z KGW Durąg odebrały czek na kwotę 10 tys. zł oraz sprzęt do przyrządzania potraw m.in.: patelnia elektryczna, kociołek elektryczny do serwowania zupy, podgrzewacz cateringowy oraz inne urządzenia do pracy w kuchni.

Medalowe danie przygotowane przez KGW Durąg / Fot. Archiwum
DZIKA GOLONKA NA ZIEMNIACZANYM GOFRZE W TOWARZYSTWIE CHRZANOWEJ BITEJ ŚMIETANY
Golonka z dzika z zachodnio-mazurskich kniei marynowana w warzywnej marynacie z dodatkiem jałowca duszona w kwasie chlebowym, warzywach korzeniowych i leśnych grzybach z dodatkiem świeżej żurawiny.
Mus z czerwonej kapusty z dodatkiem kwasu buraczanego i frużeliny z owoców czarnego bzu.
Nenufary z chrzanowej bitej śmietany i chrupki z marchewki na liściach nasturcji.
Idź do oryginalnego materiału