Gordon Ramsey zdradził swój przepis na jajecznicę. Jeden składnik sprawia, iż jest idealna

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: idealna jajecznica Gordona Ramsaya - Pyszności; foto: Canva


Prawdopodobnie najbardziej znany kucharz świata pokazał, jak przygotować śniadanie doskonałe. Idealna jajecznica Gordona Ramsaya nie jest wcale trudna do zrobienia, ale trzeba znać kilka trików.

Czy istnieje popularniejsze śniadanie niż jajecznica? Raczej nie. A czy istnieje kucharz o większej sławie niż Gordon Ramsay? Wątpliwe! Jak widzicie, jajecznica i Gordon mają ze sobą coś wspólnego i duet ten sprawdza się w kuchni znakomicie.

Idealna jajecznica Ramsaya wiąże się jednak z przestrzeganiem kilku ważnych reguł podczas jej przyrządzania. To trochę jak z rosołem: niby wszystko łatwe i oczywiste, ale, jak się okazuje, zupę tę można przygotować lepiej lub gorzej.

idealna jajecznica Gordona Ramsaya – Pyszności; foto: Canva

Jakie zasady smażenia jajecznicy zdradził prowadzący „Hell’s Kitchen” i „Kuchennych koszmarów”?

  • Sól dodaj do jajecznicy na sam koniec. Wsypanie jej zbyt wcześnie może sprawić, iż twoje śniadanie będzie wodniste i… niejadalne.
  • Nie mieszaj jajek przed tym, jak dodasz je na patelnie. To bez sensu.
  • Smaż jajecznicę na małym ogniu i trzymaj nerwy na wodzy. Nie ma nic gorszego niż ścięta na wiór jajecznica, co może się wydarzyć, gdy nie starczy ci cierpliwości i zwiększysz moc palnika.
  • Dodaj do jajecznicy łyżkę śmietany. Ten produkt zapewni twojemu śniadaniu lekkość i puszystość godną Gordona Ramsaya.

Idealna jajecznica Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • łyżka śmietany
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Masło rozgrzej na patelni. Kiedy będzie już gorące, wbij na nie jajka. Użyj silikonowej łopatki do ich delikatnego rozmieszania.

idealna jajecznica Gordona Ramsaya – Pyszności; foto: Canva

Przez cały czas trzymaj jajecznicę na niewielkiej mocy palnika. jeżeli strzępy jajek zaczynają schnąć, zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj.

Kiedy twoje śniadanie osiągnie odpowiadającą ci konsystencję (pamiętaj, iż choćby jeżeli wolisz bardziej ściętą jajecznicę, kawałki powinny dalej wyglądać na wilgotne), dopraw jajecznicę solą i pieprzem. Dodaj też łyżkę śmietany i całość wymieszaj.

Podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżym pieczywem. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z ciekawym przepisem na makaronowe gniazda z kurczakiem i sosem pomidorowym.

Idź do oryginalnego materiału