Gordon Ramsay to szkocki kucharz. Największą popularność przyniósł mu program "Hell’s Kitchen", ale był gospodarzem także kilku innych, np. "Hotel Hell" oraz "Ku... jak kucharz". Restaurator potrafi zaskoczyć nie tylko pomysłami na wykwintne dania. Zna też wiele przydatnych kuchennych sztuczek, które przydają się na co dzień. Jedna z nich dotyczy czosnku, a dokładniej posolenia go przed siekaniem.
REKLAMA
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Jak najlepiej kroić czosnek? Gordon Ramsay poleca jeden patent
Ten pomysł może wydawać się dziwny i zaskakujący. Też tak pomyślałam, gdy pierwszy raz o nim usłyszałam. Okazuje się jednak, iż jest niezwykle przydatny. O wszystkim Gordon opowiedział w jednym z filmików na swoim kanale na YouTube. Posolenie czosnku przed siekaniem ułatwia cały proces. Ząbki stają się bardziej miękkie, dzięki czemu łatwiej je pokroić. Sól wyciąga wilgoć oraz sprawia, iż warzywo jest mniej lepkie. Ramsay najpierw kroi czosnek, potem posypuje go szczyptą soli, zostawia na kilka minut i dopiero wtedy zaczyna siekanie.
Jak posiekać czosnek? Wykorzystaj trik z deską i nożem
Przyprawa pomaga rozpadać się włóknom czosnku podczas rozdrabniania. Dzięki temu można osiągnąć bardzo drobną konsystencję. Ten patent bardzo dobrze sprawdzi się podczas przygotowywania posiłków na ostro. Będą one wtedy miały intensywny aromat i smak.
To niejedyny myk na szybkie i proste posiekanie warzywa. Warto pamiętać, iż można też rozgnieść ząbek czosnku na desce płaską stroną noża, aby zmiękł i łatwiej się kroił. Mocno rozdrobniony idealnie nadaje się do sosów. Plastry z kolei sprawdzą się jako dodatek do pieczonych potraw, a słupków można użyć w marynatach.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.