GIS ostrzega przed groźną bakterią w boczku wędzonym

mylomza.pl 4 godzin temu
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony

Numer partii: 24305001

Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024

Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie „Boczek Duński Wędzony” o numerze partii 24305001, niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane z
Idź do oryginalnego materiału