Jakie są dwa najpopularniejsze dania w kuchni polskiej? To bez wątpienia kotlet schabowy i pierogi ruskie. A gdyby je tak połączyć? To możliwe i świadczy o tym przepis na ruskie schabowe, który w ostatnim czasie pojawił się na TikToku.
Schabowe + pierogi ruskie = wyjątkowe danie na twój obiad
Mówi się, iż niemożliwe nie istnieje. I właśnie możesz się o tym przekonać, jeżeli zdecydujesz się przygotować ruskie schabowe. To danie, które powstało na bazie dwóch najpopularniejszych polskich dań. jeżeli jesteś fanem tych dwóch potraw, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Oprócz smaku, największe atuty takiego schabu, to bez wątpienia wygląd dania, jak i niewielki koszt jego przygotowania. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni.
Schabowe – Pyszności – Fot. Adobe Stock
Podstawą tego dania, oprócz najlepszego i świeżego schabu, jest farsz. To identyczne składniki, jak w przypadku pierogów. Takiego połączenie, z pewnością nigdy nie miałeś okazji spróbować. Przepis na to danie pojawił się w ostatnim czasie na TikToku, a jego autorką jest Natalia Maszkowska – uczestniczka kulinarnego programu, emitowanego w stacji TVN – Master Chef.
Jak przygotować ruskie schabowe?
Będzie smacznie, po domowemu i tak, jak na kuchnię polską przystało. Schabowe w takiej wersji zrobią prawdziwą furorę. To prawdziwa uczta dla twojego podniebienia!
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 250 g twarogu
- cebula
- 3 łyżki masła
- 250 g mączystych ziemniaków
- 3 jajka
- sól i pieprz
- mąka pszenna
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ruskie schabowe można śmiało określić jako kulinarny hit w polskiej kuchni. Ich przygotowanie rozpocznij od podsmażenia cebuli na maśle, do uzyskania pięknego, złotego koloru. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Następnie utłucz je z podsmażoną cebulką. Teraz czas na rozbicie plastrów schabu. Oprósz je solą i pieprzem. Gdy ziemniaki przestygną, dodaj do nich twaróg, sól i wszystko razem ugnieć.
@nathallaeRuskie schabowe! #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #schabowy #pierogi Schab ( na 3-4 sztuki) Mąka pszenna, bułka tarta, jajka – do obtoczenia Sól Pieprz Olej do smażenia Farsz: 1 biała cebula 3 łyżki masła 250g tłustego twarogu 250g ziemniaków mączystych Pieprz Sól
♬ Bongo Bong – Manu Chao
Na rozbite kotlety wyłóż farsz, zawiń je i przystąp do panierowania. Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Kotlety obtaczaj dwukrotnie w mące, jajkach i bułce tartej. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i podsmażaj z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu, dobrze jest je odsączyć na ręczniku papierowym. Lepszej rzeczy dzisiaj nie zjesz. Podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Szukasz inspiracji na rodzinny obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kieszonki z nadzieniem w boczku: