Genialna kapusta faszerowana. Kto nie jadł, niech zazdrości

shareinfo.pl 11 godzin temu
fot. screen Youtube / @quickandhealthybyts

Chciałbyś zaskoczyć rodzinę oryginalnym daniem? Możesz wyczarować coś z kapusty, mięsa i kilku dodatków. I chociaż wyszłyby z tego tradycyjne gołąbki, to tym razem skupimy się na innej potrawie. Gołąbki choć są smaczne, to monotonne, a ich widok nie zrobi na twoich bliskich żadnego wrażenia. Tym razem polecamy, byś zrobił kapustę inaczej niż zwykle. Zamiast siekać główkę czy oddzielać od niej liście, wydrąż ją, a w środku umieść różnorodny mięsno-warzywny farsz. Potem wszystko ugotuj w garnku. Na widok takiej potrawy twoja gromadka oszaleje z zachwytu.

Kapusta nadziewana farszem mięsno-warzywnym jest pyszna i wygląda przemożnie. Taki obiad to niewątpliwie rzadkość w twojej kuchni, więc daj szansę tej recepturze. Podaj pospolite składniki w nowej, kreatywnej formie.

Przepis na kapustę faszerowaną

Składniki:
100 g tłustej karkówki
300 g mięsa, np. wołowiny na gulasz
1 duży ziemniak
2 marchewki
2 cebule
1 papryka
1 średnia cukinia
oliwa z oliwek
pieprz, sól i ulubione przyprawy
1 mały pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
Z mięsa usuń najbardziej tłuste fragmenty i pokrój w kostkę, a potem przełóż do naczynia. Warzywa obierz i pokrój na kawałki – na wielkość taką jak mięso. Dodaj pokrojoną zieleninę, cebulę i przyprawy, wymieszaj.

Kapustę opłucz z wierzchu. Koniec głąba odkrój nożem od dołu, a u góry skrój „kapelusz” – ok. 3 cm od powierzchni. Ścięty fragment na razie nie będzie ci potrzebny. Warzywo wydrąż – tymi resztkami wyłóż dno sporego garnka, w którym będziesz przyrządzać potrawę.

Do wnętrza kapusty włóż mięso, a potem umieść resztę masy i zalej ją oliwą.
Kapuścianą pokrywkę też skrop oliwą i „zamknij” kapustę.

Nafaszerowaną główkę umieść w garnku na warstwie kapusty, zalej wszystko wodą i gotuj do momentu, aż zacznie wrzeć. Od tego momentu gotuj danie pod przykryciem przez 60 minut. Później ostrożnie wyjmij kapustę z naczynia i krój na porcje.

Idź do oryginalnego materiału