Rogale, które chcą uzyskać certyfikat Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, muszą być przygotowane według tradycyjnej receptury. najważniejsze są tutaj zarówno ciasto, jak i masa stanowiąca jego wypełnienie.
Jak powinien wyglądać rogal świętomarciński?
Rogal świętomarciński zawiera specyficzne nadzienie z białego maku, cukru, okruchów, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, owoców kandyzowanych oraz aromatu migdałowego. Dodatkowym elementem nadającym wyjątkowości temu wypiekowi jest sposób przygotowania ciasta, które listkuje się, co wpływa na jego wyjątkowy smak i teksturę.
Ważne są także takie szczegóły, jak sposób zwijania ciasta, nakładanie masy makowej oraz dekorowanie rogala pomadą i rozdrobnionymi orzechami. Całość ma mieć określony wygląd, a waga gotowego rogala nie powinna przekraczać 250 gramów.
Tylko piekarnie i cukiernie spełniające te wymagania mogą uzyskać certyfikat, który potwierdza, iż wypiekane przez nie rogale są oryginalnymi rogalami świętomarcińskimi.
Certyfikat Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu
Zgodnie z listą Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu certyfikaty posiada w tej chwili 98 piekarni i cukierni w Wielkopolsce. W naszym powiecie rogale świętomarcińskie można dostać w czterech punktach, a mianowicie:
- Cukiernictwo Piekarnictwo Tomasz Grażyna Jan Vogt - Kowalew, ul. Cegielniana 5
- Cukiernia COCTAIL-BAR Bronisław Vogt - Pleszew, ul. Poznańska 19
- Cukiernictwo Piekarnictwo i Gastronomia - Maciej Vogt - Pleszew, ul. Poznańska 19
- Piekarstwo-Cukiernictwo-Handel Dariusz Rusinek - Pleszew, ul. Powstańców Wielkopolskich 4













