To oczywistość, iż kuchnia naszych babć nie ma sobie równych. prawdopodobnie każdy ma we wspomnieniach smak babcinego rosołu czy słodkich racuchów. Wiadomo, seniorki naszych rodów miały swoje tajne patenty na to, by wychodzące spod ich rąk potrawy były pyszne. Teraz masz okazję dowiedzieć się, jak zrobić puszyste kotlety schabowe, babcinym sposobem.
Wiadomo, iż pierwszym sekretem idealnych schabowych jest mięso. Oto zasady, którymi powinieneś kierować się podczas zakupów.
Jakie mięso wybrać na kotlety schabowe?
Wybieraj mięso o różowym kolorze – nie powinno być jasne ani blade. Szukaj kawałków z delikatnymi białymi żyłkami tłuszczu. Najlepiej kupuj schab od strony karczku – mięso z tej strony jest bardziej soczyste i miękkie. Unikaj kupowania schabu w kawałkach na tackach – producenci najczęściej ukrywają pod atrakcyjnymi wizualnie kawałkami mięsa gorsze fragmenty.
Czytaj też: Niezwykłe schabowe. Ludzie dosłownie oszaleli na ich punkcie
Załóżmy, iż masz już odpowiedni kawałek schabu na swoje kotlety. Pamiętaj, iż kolejnym warunkiem sukcesu jest ich odpowiednia grubość (około 1 cm) oraz dobre rozbicie mięsa.
Kotlety schabowe – Pyszności; źródło: Stock
- przed rozbiciem mięsa, kawałek schabu owiń folią spożywczą lub włóż do woreczka foliowego – w ten sposób zapobiegniesz rwaniu się mięsa;
- zastosuj odpowiedniej wielkości deskę – ważne jest to, by nie przesuwała się podczas rozbijania i by cały kawałek schabu się na niej zmieścił;
- najlepiej jest wybrać tłuczek wykonany z metalu – dzięki temu będziesz w stanie rozbić choćby najtwardszy kawałek mięsa.
Teraz czas na przygotowanie ich według metody naszych babć.
Kotlety schabowe jak u babci – przepis
Składniki:
- 6 kotletów schabowych
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- olej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Mięso rozbij na szerokie, cienkie płaty. Obsyp je obustronnie solą i pieprzem.
- Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie płatki. Przełóż nimi kotlety i całość umieść w głębokiej misce.
- Zalej mięso mlekiem i wstaw naczynie do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej, tym kotlety będą smaczniejsze).
- Po tym czasie wyjmij kotlety z lodówki. Wyciągaj je pojedynczo z mlecznej zalewy i obtaczaj w bułce tartej, mocno dociskając, by panierka dobrze przywarła do mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz także: Na czym smażyć kotlety schabowe? Sprawdzą się tylko trzy rodzaje tłuszczu