Płyta indukcyjna to wybór coraz większej liczby osób. Za tym wyborem przemawia nowoczesna technologia połączona z energooszczędnością oraz krótkim czasem gotowania. Ale wymiana kuchni gazowej na indukcyjną pociąga za sobą ważne pytanie o jakość garnków – czy te dotychczas używane przez cały czas będą działały? Podpowiadamy, jak wybrać garnki na indukcję.
Dlaczego do indukcji potrzebne są specjalne garnki?
Garnki na indukcję to nie wymysł marketingowców, ale technologiczna konieczność. W płycie indukcyjnej ciepło generowanie jest przez pole magnetyczne, dlatego garnki muszą mieć specjalne – ferromagnetyczne dno. „Zwykły” garnek, który nie reaguje na magnes, na płycie indukcyjnej się nie nagrzeje.
Garnki z oznaczeniem „na indukcję” nie tylko reagują na pole magnetyczne, ale też równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu gotowanie trwa krócej, a zużycie energii jest mniejsze.
Jak kupować garnki na indukcję – w zestawie, czy na sztuki?
Kupowanie garnków na sztuki to… sztuka, która nie zawsze ma rację bytu. Ich wybieranie jest pracochłonne, a efekt nie zawsze taki, jakiego oczekujemy.
Zestaw garnków na indukcję zawiera różne naczynia, od małych, po większe. Znajdzie się też rondele, a czasem choćby patelnia. Dzięki temu można wygodnie gotować zarówno dla jednej osoby, jak i dla całej rodziny.
Komplet garnków wygląda spójnie i estetycznie, można też dobrać jego stylistykę do aranżacji kuchni. Garnki na indukcję mają różne kolory, moją być matowe lub błyszczące, a ich kształty i uchwyty nawiązują zarówno do stylu nowoczesnego, jak i retro. Dzięki dużemu wyborowi łatwo zadbać o to, by kuchnia wyglądała elegancko i przytulnie.
Co więcej – garnki na indukcję kupowane w zestawie zwykle okazują się tańszym rozwiązaniem niż kupowanie ich na sztuki.
Jak wybrać garnki na indukcję?
Garnki na indukcję muszą być przeznaczone do gotowania na płycie indukcyjnej, to nie ulega wątpliwości. Zwykle mają odpowiednie oznaczenie na dnie garnka, można też sugerować się opisem na opakowaniu. Ale garnki różnią się między sobą i dlatego przy wyborze garnków na indukcję warto sprawdzić:
– Materiał wykonania – tu do wyboru są garnki ze stali nierdzewnej, emaliowane lub z powłoką ceramiczną. Garnki ze stali nierdzewnej są odporne na zarysowania, często też mają w środku miarkę. Natomiast z powłoką ceramiczną i emaliowane można łatwo dopasować do wyglądu kuchni.
– Pokrywki i uchwyty – detale, które w codziennym użytkowaniu mogą podnieść komfort gotowania lub przeciwnie. Szklane pokrywki i nienagrzewające się uchwyty to dodatkowe atuty garnków na indukcję.
– Liczbę garnków w zestawie – im większa rodzina, tym więcej garnków może być potrzebnych. Warto też zadbać o różnorodność, trzy garnki, patelnia i rondelek mogą okazać się lepszym wyborem niż pięć garnków w podobnym rozmiarze.
Dlaczego warto zainwestować w dobre garnki na indukcję?
Garnki na indukcję to inwestycja na lata. To jedna z tych rzeczy w domu, których używamy codziennie, a wymieniamy stosunkowo rzadko. Dlatego warto wybrać dobre garnki, z którymi płyta indukcyjna w pełni wykorzysta swoje możliwości. Akurat garnki to nie jest coś, na czym warto oszczędzać.
Dzięki dobrym garnkom na indukcję potrawy gotują się szybciej i równomierniej, co przekłada się na oszczędność energii, a więc mniejsze rachunki za prąd. Za wyborem dobrych jakościowo garnków przemawia łatwość utrzymania w czystości oraz bezpieczeństwo użytkowania.













