Francuski sposób na ziemniaki. Nie będziesz chciał jeść już nic innego

pysznosci.pl 1 rok temu

Ziemniaki, obok ryżu i fasoli, należą do najbardziej ulubionych składników roślinnych naszej diety. Trudno nam sobie wyobrazić obiad bez ziemniaków z koperkiem lub kremowego purée. Tymczasem ziemniaki można serwować na wiele innych sposobów. Wypróbuj francuski przepis na zapiekane ziemniaki gratin. Są pyszne!

Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka ziemniaczana. Jest idealny dodatkiem do dań głównych. Sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Nie ma nic lepszego niż połączenie ziemniaków, mleka, śmietanki i wyrazistego sera żółtego. Dodatkowego smaku dodaje temu daniu odrobina gałki muszkatołowej. Pierwsze zapiski na temat tego dania pochodzą z XIX w. Przez wieki przepis został nie tylko zmodyfikowany, ale i solidnie „odchudzony”. Ile kucharek, tyle przepisów na francuskie ziemniaki.

Uwaga, w tradycyjnej wersji gratin nie znajdziemy sera, ale jego dodatek zapewnia zapiekance jeszcze większe walory smakowe. Przygotowanie jest wprawdzie nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy jest tego wart. Przekonaj się sama i przygotuj ziemniaczaną zapiekankę na rodzinny obiad, a twoi bliscy będą zachwyceni.

Ziemniaki gratin – Pyszności; źródło: Adobe

Francuskie ziemniaki gratin – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 125 g tartego sera (np. Bursztyn, Cheddar, Gruyère)
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta soli i pieprzu i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotuj żaroodporną formę o wymiarach około 12 cm × 22 cm. Natrzyj ją przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, a następnie wysmaruj obficie masłem.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cieniutkie plasterki. Możesz też zetrzeć je na tarce, ale najlepiej użyć do tego malaksera – wówczas plastry będą idealnej grubości. Pokrojonych ziemniaków już nie płucz.
  3. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak by plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posól i oprósz pieprzem. Następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Znów je posól i popieprz – ułóż w ten sposób resztę ziemniaków.
  4. Plasterki ziemniaków zalej śmietanką wymieszaną ze szczyptą gałki muszkatołowej i naczynie przykryj pokrywką. Ziemniaczane gratin wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.
  5. Po tym czasie ostrożnie zdejmij pokrywkę, zapiekankę posyp ulubionym serem i zapiekaj jeszcze bez przykrycia przez 15 minut. Przed podaniem możesz ją posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także: Ziemniaczane gratin w słoiku

Zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam wyjątkowy przepis na gołąbki:

Idź do oryginalnego materiału