Florentynki

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Florentynki to banalnie proste i wyjątkowo pyszne ciasteczka, które zrobisz bez mąki i tłuszczu. Moje ciasteczka są chrupiące i jednocześnie ciągliwe. Smakują idealne do filiżanki kawy lub herbaty.

Florentynki często piekę dla moich dzieci. Znikają ze stołu w oka mgnieniu i zdarza mi się, piec kolejną blachę tego samego dnia. Dziś dzielę się sprawdzonym przepisem na włoskie ciasteczka, które wykonasz w prosty i szybki sposób. Zapraszam po recepturę oraz fotorelację z pieczenia ciasteczek.

Florentynki – składniki:

Z podanych proporcji upieczesz kilkanaście ciasteczek.

  • 150 g płatków migdałów
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 70 g rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie orzechy)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 białka ze średnich jajek

Sposób wykonania florentynek

Ciasteczka są bardzo szybkie w wykonaniu, dlatego od razu nagrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni C.

Krok 1 – masa na ciasteczka

Oddzielam żółtka od białka. Do miski wlewam białko i wsypuję cukier puder. Całość mieszam dzięki łyżki lub mikserem na średnich obrotach. Nie ubijam piany. Mieszam do momentu, aż cukier się rozpuści.

Następnie wsypuję: płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz ulubione, suszone owoce np. żurawinę lub rodzynki. Wszystko mieszam łyżką.

Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Z otrzymanej masy dzięki łyżki wykładam okrągłe placuszki. Z 1 łyżki otrzymuję ciasteczko, które dodatkowo spłaszczam. Formuję płaskie i okrągłe ciasteczka bez dziur o średnicy około 6 cm.

Krok – piekę florentynki

Blachę z ciasteczkami wkładam na środkową półkę nagrzanego piekarnika.

Piekę z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni C przez około 10 – 12 minut, aż się zarumienią. Wyjmuję blachę z piekarnika i pozostawiam florentynki do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka muszą ostygnąć, aby stwardniały. Podczas zdejmowania z blaszki możesz posłużyć się szerokim nożem lub łopatką.

PS. Jedną stronę ciasteczek możesz posmarować polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą (białą lub czarną). Sprawdź przepis na polewę czekoladową.
Jeśli chcesz, aby ciasteczka były idealnie okrągłe, to wytnij je dzięki metalowej foremki, gdy są oczywiście jeszcze ciepłe.

Florentynki znikają z talerz w mgnieniu oka. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 – 10 dni.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału