Czego potrzebujemy?
spód:
- 150 g daktyl
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
warstwa biała:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g serka ricotta
- łyżka masła orzechowego kremowego
- płaska łyżka żelatyny + 50 ml mleka
- 4 łyżki ksylitolu
warstwa czekoladowa:
- 100 g serka mascarpone
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- łyżka ksylitolu
na samą górę:
- słodkie kakao do oprószenia
- kilka kostek Kinder Bueno White do ozdoby
Jak to zrobić?
1. Przygotuj spód: daktyle drobno pokrój i zalej wrzątkiem. Odstaw na pół godziny. Po upływie tego czasu odlej wodę. Wymieszaj daktyle z pozostałymi składnikami. Całość zblenduj a powstałą masą wyłóż spód formy. Wstaw do lodówki.
2. Przygotuj warstwę białą: mleko z ksylitolem podgrzej na małym ogniu (nie gotuj), rozpuść w nim żelatynę cały czas mieszając. Powstałą mieszankę dokładniej zmiksuj z pozostałymi składnikami na białą warstwę. Całość wylej na spód i wstaw do lodówki.
3. Przygotuj warstwę czekoladową: czekoladę i ksylitol rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z serkiem. Całość wylej na schłodzoną warstwę białą.
4. Na koniec oprósz placek kakao przy użyciu sitka i ozdób kawałkami Kinder Bueno.
5. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.