Choć truskawki, maliny czy borówki powoli znikają już ze sklepów, na ich miejscu pojawiają się inne, sezonowe owoce. Warto teraz korzystać ze śliwek, które o tej porze roku są najdojrzalsze i mają słodki smak. Doskonale smakują na surowo, ale też mogą stanowić podstawę wielu różnych dań. jeżeli chcesz zaskoczyć rodzinę pysznym deserem, przygotuj ciasto ze śliwkami. Nie musi być jednak bardzo słodkie. Zrób je w wersji fit, żeby można było bez żalu brać dokładki.
REKLAMA
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Ciasto ze śliwkami z erytrytolem. Zdrowsza wersja pysznego deseru
W internecie i książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na ciasto ze śliwkami i zdecydowana większość z nich zawiera mąkę pszenną oraz biały cukier. Dzięki temu deser jest pyszny i słodki, jednak przy okazji wysokokaloryczny i niekoniecznie zdrowy. jeżeli masz ochotę na ten przysmak, ale jednocześnie dbasz o linię lub nie możesz jeść powyższych produktów z powodów zdrowotnych, to nie znaczy od razu, iż musisz z niego rezygnować. Wystarczy zamienić kilka składników na ich "fit" alternatywy. Przykładowo, zamiast dodawać mąkę pszenną, użyj orkiszowej. Z kolei dobrym zamiennikiem dla białego cukru będzie erytrytol. Jest to organiczny związek chemiczny używany w produktach spożywczych jako substancja słodząca. Charakteryzuje się słodkim smakiem, ale ma zerowy indeks glikemiczny i niską kaloryczność, więc jest dobrą alternatywą. Dzięki niemu ciasto ze śliwkami wciąż będzie bardzo smaczne, ale o wiele zdrowsze niż w przypadku standardowych przepisów.
Zobacz też: Nie wierzyłam, iż to działa. Teraz mam w każdej doniczce. Rośliny nigdy nie były piękniejsze
Fit ciasto ze śliwkami. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzeba do przygotowania fit ciasta ze śliwkami, to:
4 jajka,
pół szklanki erytrytolu,
1,5 szklanki mąki orkiszowej,
150 gramów jogurtu naturalnego,
100 mililitrów rafinowanej oliwy z oliwek,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół kilograma śliwek.
Najłatwiejszy placek ze śliwkami. Przepis na pyszny deser
Na początek zabieramy się za śliwki. Należy je dokładnie umyć i osuszyć, następnie odciąć ogonki, przekroić owoce na pół i usunąć z nich śliwki.
Teraz zabieramy się za ciasto. W tym celu wbijamy jajka do miski, dodajemy erytrytol i ucieramy całość na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt oraz oliwę i ponownie miksujemy masę na niskich obrotach.
Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
Sypkie produkty dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko tak długo, aż zupełnie znikną grudki z mąki.
Gotową masę przelewamy do żaroodpornej formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Po tym czasie warto sprawdzić, czy deser na pewno jest upieczony poprzez wbicie w środek wykałaczki. jeżeli po wyciągnięciu będzie sucha, to znaczy, iż ciasto jest już gotowe.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.











