Festiwal Hot & Sweet w Manufakturze – poznaj uczestników!

jemywlodzi.pl 1 miesiąc temu

Od 19 sierpnia do 1 września w 15 restauracjach z rynku Manufaktury trwać będzie bitwa smaków. 30 słodkich i pikantnych propozycji zjecie podczas kolejnej edycji festiwalu Hot&Sweet!

Jak spędzić ostatnie tygodnie wakacji w Łodzi? Opcji jest wiele, ale do listy atrakcji koniecznie wpiszcie festiwal Hot&Sweet w Manufakturze. To wydarzenie, które na stałe wpisało się w kulinarny kalendarz restauracji Manu, a my co roku o tej porze nie możemy doczekać się kiedy będziemy mogły spróbować festiwalowych propozycji. W tym roku restauracje również nie zawiodły.

Słodkie i pikantne smaki mieszają się na różne sposoby. Są pikantne dania główne, słodkie desery, ale też nieoczywiste połączenia jak chałka z mięciutkimi żebrami w miodzie, burger z ananasem, szisz-kebab z wiśniami lub ciasta i monoporcje z pikantną nutą. Do akcji dołączyło 15 restauracji z rynku Manufaktury, łącznie macie do spróbowania 30 dań, które dostępne są od niedzieli do czwartku do 1. września. Sprawdźcie więc co zjecie podczas tegorocznej bitwy smaków.

Al Dente Pasta & Bąble Bar

Hot: Tagliatelle z sosem z pieczonej papryki, groszek cukrowy, kurczak sous-vide faszerowany serem kozim (50 zł)
Sweet: Tartaletka kukurydziana z zapiekanym kremem kokosowym, galaretką mango-marakuja z chili, krem czekoladowo-kokosowy (19,40 zł)

Bawełna

Hot: Spicy pasta – makaron linguine w kremowym sosie na bazie szalotki, czosnku, białego wina, włoskich pomidorów, nduji i grana padano, podawany z burratą i bazylią (62,30 zł)
Sweet: Tiramisu jeżynowe – krem na bazie mascarpone, jaj oraz konfitury jeżynowej przełożony biszkoptami nasączonymi herbatą owocową, wiśniówką oraz świeżymi jeżynami, do tego mus z białej czekolady i jogurtu (33 zł)

Bobby Burger

Hot&Sweet: Hawajski ogień – bułka brioche, salsą mexicana, bekon, ananas, wołowina, cebula, sałata, jalapeno, mango majo (34,90 zł / w zestawie z frytkami i napojem 48,90 zł)

Galicja

Hot: Grillowany stek ze schabu, grillowane warzywa, ziemniaki z pieca, sos z grillowanego ananasa z chili i masłem z czerwonym pieprzem (54,30 zł)
Sweet: Pierogi z jagodami ze słodką śmietaną 7 szt. (39,99 zł)

Ganesh

Hot: Chicken 65 – pikantne kawałki smażonego kurczaka serwowane z indyjskim chlebem naan (49 zł)
Danie dostępne w opcji wege z pikantnym kalafiorem
Sweet: Jalebi – najpopularniejszy deser w północnych Indiach – chrupiące ciasteczka smażone w głębokim oleju, następnie zanurzone w syropie cukrowym z szafranem (29 zł)

Kaukaz

Hot: Żeberka z grilla opalanego drewnem zapieczone w pikantnym sosie Adżyka (75 zł)
Sweet: Szisz-kebab z wołowiny i wiśni podawany z ryżem i słodkim sosem wiśniowym (55 zł)

La Vende

Hot: Polędwica z indyka sous-vide w sosie śliwkowym z chili, podana z opiekanymi ziemniakami i grillowanymi warzywami (60 zł)
Sweet: Śliwka na kruszonce podana z sosem karmelowym i lodami waniliowymi (32 zł)

Manuarte

Hot: Chicharrones – smażony boczek wieprzowy, sos ostrygowy z miodem i palonym czosnkiem, guacamole, sałatka z marynowaną papają (39,90 zł)
Sweet: Churros, cukier cynamonowy, sos z gorzkiej czekolady (14,90 zł)

Pizzeria 105

Hot: Red Hot Burger – bułka dwa sezamy, mięso wołowe, sałata, ser, pomidor, ogórek konserwowy, czerwona cebula, jalapeno, sos majonezowy z piri piri (30 zł)
Sweet: Sweet burger – bułka dwa sezamy, mięso wołowe, sałata, ser, ananas, camembert, żurawina (30 zł)

Polka

Hot: Naleśnik z letnimi owocami i sosem pomarańczowym z chili (30 zł)
Sweet: Żeberko karmelizowane w marynacie miodowej, podawane w zapiekanej chałce (58 zł)

Rajskie Manu

Hot: Polędwiczki wieprzowe, hot salsa paprykowa, kremowe puree z pietruszki (54 zł)
Sweet: Lody chałwowy, mus z owoców leśnych, rogalik drożdżowy (35 zł)

Szpulka

Hot: Udon w sosie na bazie kimchi, podawany z krewetkami, czosnkiem, czerwoną cebulą, mango, groszkiem cukrowym, szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi (54,20 zł)
Sweet: Słodki słoik Szpulki – aksamitny krem z porzeczki, przekładany ciasteczkami z dodatkiem wystrzałowej kruszonki (31 zł)

Tawerna

Hot: Polędwiczki Montenegro – pieczona polędwica wieprzowa podana z arbuzowymi tzatzikami, miętą i papryczką chili (48 zł)
Sweet: Spicy kokos – tarteletka kukurydziana z zapiekanym kremem kokosowym, galaretką mango-marakuja z chili i kremem czekoladowo-kokosowym (19,80 zł)

The Mexican

Hot: Quesadillas con barbacoa carne – jalapeños quesadillas z szarpaną wołowiną i papryczkami jalapeno (30,90 zł)
Sweet: Pastel de queso con maracuya – sernik z marakują i białą czekoladą (28,90 zł)

Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska

Hot: Tteokbokki z chrupiącym tofu i kimchi – ryżowe kluski z tofu, shiitake z boczniakiem, dymką i kimchi (52 zł)
Sweet: Naleśnik z mascarpone i malinami, podawany z lodami malinowymi, bitą śmietaną, białą czekoladą i piankami marshmallows (39 zł)

Idź do oryginalnego materiału