Faworki siostry Anastazji. Są chrupiące i idealne na tłusty czwartek

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva


Faworki to przysmak, który obok pączków, króluje podczas zbliżającego się tłustego czwartku. Najlepsze są te, które smażysz według tradycyjnej receptury. A co powiesz na faworki siostry Anastazji? Są wyjątkowo smaczne, chrupiące i delikatne.

Dlaczego warto przygotować faworki siostry Anastazji?

Przepisów na najlepsze faworki jest całe mnóstwo. Za te najlepsze uchodzą te, które przygotowuje się według tradycyjnych receptur. A skoro ma być najlepiej, to dobrze sięgnąć po te sprawdzone przepisy. I takie są na pewno faworki siostry Anastazji. Możesz je usmażyć w przeciągu kilku najbliższych dni, bo jak dobrze wiesz – tłusty czwartek wypada w dniu 16 lutego 2023. Oprócz tego, iż są stosunkowo łatwe w przygotowaniu, to stanowią świetną alternatywę dla pączków, które są dostępne praktycznie wszędzie. Zobacz, jak zrobić ten słodki przysmak.

Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? – Pyszności; foto: Canva

Poznaj przepis na faworki siostry Anastazji

Jeśli planujesz je przygotować, to wiedz, iż robi się je miło, łatwo i przyjemnie. Otrzymasz przekąskę, która z talerzy zniknie w mgnieniu oka. Przepis od siostry Anastazji jest w pełni wyjątkowy.

Składniki:

  • 13 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • sól
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faworki siostry Anastazji możesz przygotować zawsze, gdy najdzie cię na nie ochota. Rozpocznij od przesiania mąki do miski. Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka przełóż do przesianej mąki i dodaj spirytus, sól i śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, a gdy będzie gotowe, to sięgnij po wałek i uderzaj nim w ciasto. Pozwoli ci to je napowietrzyć, dzięki czemu będą lekkie i chrupiące. Gotowe ciasto podziel na dwie części – każdą z nich rozwałkuj i pokrój w szerokie pasy. Z każdego wykonaj mniejsze romby lub prostokąty.

Tradycyjne faworki – Pyszności; Foto Canva.com

Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie. Przez powstały otwór przewlecz jeden koniec, aby nadać kształt faworkowi. Teraz czas na smażenie faworków – w wysokim garnku zagrzej około 1 litra oleju. Smaż faworki do momentu, aż staną się złociste z każdej strony. Gdy będą gotowe, to posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

A co powiesz na słodkie bułeczki śniadaniowe? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału