Faworki

bejsment.com 1 dzień temu

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i szczyptę soli.
  • Zagnieć gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. jeżeli jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody.
  • Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na cienkie paski (około 2 mm grubości).
  • Następnie pokrój je na prostokąty i nacinaj w środku, tworząc charakterystyczny kształt.
  • Smaż faworki w głębokim oleju, aż będą złociste i chrupiące.
  • Po wyjęciu z tłuszczu osusz je na ręcznikach papierowych i posyp cukrem pudrem.
Idź do oryginalnego materiału