Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 1 łyżka cukru,
- 50 ml śmietany 18%,
- 1 łyżka spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i szczyptę soli.
- Zagnieć gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. jeżeli jest zbyt twarde, dodaj odrobinę wody.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na cienkie paski (około 2 mm grubości).
- Następnie pokrój je na prostokąty i nacinaj w środku, tworząc charakterystyczny kształt.
- Smaż faworki w głębokim oleju, aż będą złociste i chrupiące.
- Po wyjęciu z tłuszczu osusz je na ręcznikach papierowych i posyp cukrem pudrem.