Faszerowane miseczki z papryki. Ten farsz to poezja smaku

shareinfo.pl 1 tydzień temu
fot. screen Youtube / Leckerer Kanal

Wrzesień to czas, gdy papryka dojrzewa na krzaczkach i nabiera smaku. Szkoda byłoby przeoczyć tak wspaniały przepis. Faszerowane miseczki z papryki to pieczony klasyk, który poskromi apetyt całej rodzinki. Zawierają wszystko, to co każdy łasuch lubi. Przepis to hit nad hitami.

Obiady czy kolacje wcale nie muszą być monotonne. jeżeli mięsne kotlety z surówką przejadły ci się tak samo jak zapiekanki, skosztuj czegoś nowego. Zwłaszcza jeżeli jesteś gotowy na nowe wyzwania kulinarne, to obok tego przepisu nie możesz przejść obojętnie. Papryka napakowana wyśmienitym farszem odczaruje twoją kuchnię i sprawi, iż zwykły obiad zamieni się w ucztę.

Dodaj do farszu mięsnego kilka nieoczywistych dodatków, a kompozycja zyska niesamowity charakter. Koniecznie wypróbuj ten superciekawy przepis na faszerowaną paprykę pieczoną.

Faszerowane miseczki z papryki – przepis

Składniki:
5 dużych papryk,
ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
1 średnia marchewka,
2 spore ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
ok. 100 g mozzarelli (suchej z bloku),
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
po pół łyżeczki: kardamonu, pieprzu ziołowego, lubczyku, pieprzu czarnego, tymianku, soli, imbiru,
2 łyżki oleju.

Przygotowanie:
Na farsz: czosnek i cebulę obierz i pokrój. Marchew obierz i zetrzyj na większych oczkach tarki.

Podsmaż warzywa na patelni z rozgrzanym tłuszczem (jako pierwszą wrzuć cebulę, a potem czosnek i zioła). Przed końcem smażenia wsyp marchewkę (ma się tylko przegrzać). Ostudź mieszankę. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Opłucz papryki, rozetnij każdą sztukę na 2 równe kawałki, wyjmij gniazda nasienne, ale ogonka nie usuwaj.

Blachę wyłóż pergaminem i kładź na niej miseczki z papryk. Wszystkie nadziewaj mięsno-warzywnym farszem, z wierzchu lekko dociśnij, by rozszedł się na boki. Tak przygotowane papryki oprósz z wierzchu wiórkami mozzarelli, włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez 40 min, aż ser się zezłoci. Serwuj na gorąco.

Idź do oryginalnego materiału