
Farszynki to łatwe, a zarazem wyśmienite danie, które można zrobić w ekspresowym tempie. Miękkie i złociste, z soczystym nadzieniem sprawiają, iż nie można się od nich oderwać. Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym to bezbłędna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Farszynki to bardzo ekonomiczna i wydajna potrawa, którą powinna umieć przyrządzać każda oszczędna gospodyni, uwielbiająca dobrze i pyszne zjeść.
Podstawą kotletów są ziemniaki i pieczarki. Te pierwsze muszą zostać ugotowane i połączone z kilkoma dodatkami. Natomiast grzyby odgrywają rolę farszu. Kotlety muszą jeszcze przejść przez etap panierowania i smażenia. Są tak pyszne, iż domownicy będą prosić cię o nie codziennie.
Przepis na farszynki, czyli kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Lista składników:
Ciasto:
» 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (obranych),
» 2 jajka,
» 1 szklanka mąki ziemniaczanej.
Farsz:
» 2 cebule,
» 1 kg pieczarek,
» odrobina pieprzu i soli,
» 50 g sera żółtego (można pominąć).
Dodatkowo:
» olej do smażenia,
» bułka tarta do panierowania.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą, a gdy wystygną, przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa. Do masy przekładamy jajka, mąkę i sól, zaczynamy wyrabiać składniki na gładkie i sprężyste ciasto.
Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy na patelnię. Smażymy razem z cebulą – aż wyraźnie zmniejszą objętość. Dodajemy do nich pieprz i sól.
Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki i lepimy kotleciki, lekko spłaszczamy i kładziemy na środek farsz pieczarkowy. Zamykamy go szczelnie ciastem ziemniaczanym.
Kotlety panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy je, aż się zarumienią. Wykładamy na talerz i podajemy np. z sosem czosnkowym.
Polecamy też przepis na kotlety pożarskie wg Ewy Wachowicz