Na początku są małosolne – lekko ukiszone, jeszcze chrupiące i świeże, ale jeżeli postoją dłużej, stają się klasycznymi ogórkami kiszonymi. Właśnie dlatego warto się nimi cieszyć teraz. Ogórki małosolne, niestety, nie są dostępne przez cały rok, sezon na nie trwa tylko kilka miesięcy. Jeszcze nie w pełni ukiszone, z wyraźnym aromatem przypraw i solanki, mają zupełnie inny charakter niż kiszone „na twardo”. W kuchni są wdzięcznym składnikiem – nie zdominują smaku, ale go pogłębiają, a zupie dodają lekkiej, przyjemnej kwaśności i tego letniego, znajomego zapachu, który niemal każdemu kojarzy się z domem.
Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
angora24.pl 3 tygodni temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
Powiązane
Smaczne lato w Warszawie. Gdzie zjeść i odpocząć?
1 godzina temu
Domowe lody waniliowe – pyszna ochłoda w letnie dni
3 godzin temu
To zakazali jeść Sławoszowi w kosmosie! Gessler ujawnia
5 godzin temu
Polecane
Czy olej kokosowy jest zdrowy? Dietetycy są jednomyślni
7 godzin temu
Śmierć przy odtłuszczaniu skór. "Podejrzenie zatrucia"
9 godzin temu
Ostrzeżenie dla pacjentów
15 godzin temu