Na początku są małosolne – lekko ukiszone, jeszcze chrupiące i świeże, ale jeżeli postoją dłużej, stają się klasycznymi ogórkami kiszonymi. Właśnie dlatego warto się nimi cieszyć teraz. Ogórki małosolne, niestety, nie są dostępne przez cały rok, sezon na nie trwa tylko kilka miesięcy. Jeszcze nie w pełni ukiszone, z wyraźnym aromatem przypraw i solanki, mają zupełnie inny charakter niż kiszone „na twardo”. W kuchni są wdzięcznym składnikiem – nie zdominują smaku, ale go pogłębiają, a zupie dodają lekkiej, przyjemnej kwaśności i tego letniego, znajomego zapachu, który niemal każdemu kojarzy się z domem.
Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
angora24.pl 4 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
Powiązane
XII Skalny Zlot Motocyklowy. Zagrają TSA
1 godzina temu
Ekspert mówi wprost. Taka kawa jest choćby zdrowsza
2 godzin temu
Polecane
Choruje ponad milion dzieci. Teraz również lalka Barbie
5 godzin temu
Kiedy warto podawać psom i kotom suplementy?
1 dzień temu
Co nam daje ciągły monitoring glikemii
1 dzień temu