Na początku są małosolne – lekko ukiszone, jeszcze chrupiące i świeże, ale jeżeli postoją dłużej, stają się klasycznymi ogórkami kiszonymi. Właśnie dlatego warto się nimi cieszyć teraz. Ogórki małosolne, niestety, nie są dostępne przez cały rok, sezon na nie trwa tylko kilka miesięcy. Jeszcze nie w pełni ukiszone, z wyraźnym aromatem przypraw i solanki, mają zupełnie inny charakter niż kiszone „na twardo”. W kuchni są wdzięcznym składnikiem – nie zdominują smaku, ale go pogłębiają, a zupie dodają lekkiej, przyjemnej kwaśności i tego letniego, znajomego zapachu, który niemal każdemu kojarzy się z domem.
Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
angora24.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi
Powiązane
Polecane
Mleko pasteryzowane, UHT, a może „Bez laktozy”?
5 godzin temu
Kortyzol – regulator stresu
8 godzin temu
Kolejne spotkanie w ŚCO dla pacjentów ze stomią
13 godzin temu
Sensor CGM a glukometr – dlaczego NIE PORÓWNYWAĆ wyników?
14 godzin temu