Ewa Wachowicz pokazała swój pomysł na dodatek do rosołu. Jest nim grysik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gotowanie rosołu- Pyszności; foto: Canva


Wszyscy przyzwyczailiśmy się do rosołu z makaronem. Wszelkie odstępstwa od podania tej najpopularniejszej zupy bywają traktowane jako dziwadło. Ewa Wachowicz nie boi się jednak porzucania konwenansów i zademonstrowała swój przepis na rosół z dodatkiem w postaci grysiku.

Podczas gdy przyprawy czy mięso wykorzystane do ugotowania rosołu są różne w zależności od przyzwyczajeń i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów, tak niektóre „eksperymenty” są po prostu głośno krytykowane. O rosole z ziemniakami w ostrych słowach wypowiedział się kiedyś choćby sam Robert Makłowicz.

Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju

– powiedział wtedy w programie „Drugie śniadanie mistrzów” krytyk kulinarny. A jak oceniłby podanie rosołu z grysikiem? Tego nie wiemy; wiemy natomiast, iż według Ewy Wachowicz, jest to pomysł niczego sobie.

Grysik do rosołu- Pyszności; foto: Canva

Kasza w zupie

Ponieważ niektórzy w ogóle nie mogą kojarzyć nazwy, wyjaśniamy: grysik to nic innego, jak kasza manna. W rosole występuje raczej rzadko (może nawet: skrajnie rzadko), ale nie jest to zupełna nowość. Kiedyś taka zupa pojawiała się najczęściej na stołówkach szkół i przedszkoli; dzisiaj choćby tam jest raczej niewidywana.

A jednak to właśnie taki dodatek do rosołu przedstawiła Ewa Wachowicz na swoim kulinarnym blogu. Jesteś ciekaw, jak się przygotowuje taki dodatek? Oto sposób byłej miss.

Grysik do rosołu

Grysik do rosołu – Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • sól
  • 1,5 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Dopraw szczyptą soli i mieszaj, aż kasza zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, dodaj do kaszy masło, wymieszaj i wyłóż na talerz do ostygnięcia.

Następnie pokrój kaszę w kostkę lub krążki. Podsmaż je na odrobinie masła z obu stron. Ostatni krok to zalanie przygotowanego grysiku rosołem. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na chrupiące frytki z cukinii w parmezanie. Nikt im się nie oprze. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału