Ewa Wachowicz to prawdziwa ekspertka kulinarna. Jej rodzice zajmowali się rolnictwem, a ona studiowała technologię żywności. Od 2007 roku prowadzi program kulinarny "Ewa gotuje" na antenie Polsatu. Wydała też dziewięć książek z przepisami. Jako iż kalendarzowa jesień już się zaczęła, warto skorzystać z porad prezenterki dotyczących spożywania owoców o tej porze roku.
REKLAMA
Czy warto kupować mrożone owoce? Ewa Wachowicz ma jasne stanowisko w tej sprawie
Zimą w Polsce naturalne dojrzewanie owoców nie jest możliwe. jeżeli zobaczysz w sklepie truskawki, maliny, poziomki czy borówki mogą one być naszpikowane chemią. Producenci "karmią" je substancjami chemicznymi, żeby przedłużyć ich świeżość w drodze z dalekich państw do Polski i nadać ładnego wyglądu. W trosce o zdrowie Wachowicz odradza kupowanie takich produktów. Lepiej zrezygnować też z mrożonych gruszek, śliwek, wiśni czy czereśni. One również są poddawane zaawansowanej obróbce termicznej.
Jakie warzywa i owoce jeść jesienią? Koniecznie włącz je do menu
choćby jeżeli tęsknisz za smakami lata, lepiej poczekać aż zrobi się cieplej, a zimą zadowolić się cytrusami. Według Ewy najlepszym wyborem są pomarańcze, mandarynki oraz grejpfruty. Są bogate w witaminę C i wspierają odporność. Spokojnie możesz też sięgnąć po owoce egzotyczne, takie jak kaki oraz pomelo. To właśnie o tej porze roku są najsmaczniejsze. A co z warzywami? Prezenterka wymieniła kilka, które warto włączyć do jesienno-zimowego jadłospisu. Są to:
burak ćwikłowy,
marchewka,
seler.
jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.