Lato to czas, kiedy chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające potrawy, a chłodnik na zakwasie buraczanym doskonale wpisuje się w ten trend. Moja bratanica Karolina mieszka w Hiszpanii i często zajada się tam gazpacho. Po przyjeździe do kraju niejednokrotnie prosi mnie o przygotowanie „czegoś polskiego”. Pomyślałam o chłodniku na zakwasie buraczanym. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Zakwas buraczany jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a proces fermentacji dodatkowo wzbogaca zakwas o probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Regularne spożywanie zakwasu z buraków wspomaga odporność, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu
Ewa Wachowicz: Chłodnik na zakwasie buraczanym
angora24.pl 5 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Chłodnik na zakwasie buraczanym
Powiązane
Polecane
Których herbat nie powinno się pić?
1 godzina temu
Kiedy owoce lepiej spożywać sporadycznie
9 godzin temu
Jajka to klucz do odchudzania? Oto ile powinno się ich jeść
16 godzin temu
Program “Profilaktyka 40 Plus” przedłużony do kwietnia
20 godzin temu
Zatrucie czadem w piekarni. Są poszkodowani
1 dzień temu