Lato to czas, kiedy chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające potrawy, a chłodnik na zakwasie buraczanym doskonale wpisuje się w ten trend. Moja bratanica Karolina mieszka w Hiszpanii i często zajada się tam gazpacho. Po przyjeździe do kraju niejednokrotnie prosi mnie o przygotowanie „czegoś polskiego”. Pomyślałam o chłodniku na zakwasie buraczanym. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Zakwas buraczany jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a proces fermentacji dodatkowo wzbogaca zakwas o probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Regularne spożywanie zakwasu z buraków wspomaga odporność, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu
Ewa Wachowicz: Chłodnik na zakwasie buraczanym
angora24.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Chłodnik na zakwasie buraczanym
Powiązane
Jak bezpiecznie korzystać z lodówki?
1 godzina temu
Czy kandyzowane owoce są zdrowe?
3 godzin temu
Jak zrobić żelowy odświeżacz powietrza?
3 godzin temu
Przegląd małych lodówek – który model wybrać?
3 godzin temu
Polecane
Piwo w aptece. Już sprawdzają, czy to jest legalne
12 godzin temu
Amerykańska fundacja chce znaleźć lek na NZJ
15 godzin temu
Einzigartige Windmühle
16 godzin temu
Są gorsze niż cukier. Przez lata żyliśmy w błędzie
18 godzin temu
Na czym polega karmienie pozajelitowe?
23 godzin temu