Lato to czas, kiedy chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające potrawy, a chłodnik na zakwasie buraczanym doskonale wpisuje się w ten trend. Moja bratanica Karolina mieszka w Hiszpanii i często zajada się tam gazpacho. Po przyjeździe do kraju niejednokrotnie prosi mnie o przygotowanie „czegoś polskiego”. Pomyślałam o chłodniku na zakwasie buraczanym. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Zakwas buraczany jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a proces fermentacji dodatkowo wzbogaca zakwas o probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Regularne spożywanie zakwasu z buraków wspomaga odporność, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Chłodnik na zakwasie buraczanym
Powiązane
Karp wigilijny – symbol polskiej Wigilii
4 godzin temu
Najzdrowsze potrawy wigilijne
5 godzin temu
Między Betlejem a listą postanowień
5 godzin temu
IMag Kitchen 1/2025
7 godzin temu
Nowy kebab w Płocku. Otwarcie już w sobotnie południe
7 godzin temu
Polecane
Co może mieć wpływ na zdrowie naszych oczu?
15 godzin temu
Cukrzycowy obrzęk plamki (DME)
15 godzin temu













