Lato to czas, kiedy chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające potrawy, a chłodnik na zakwasie buraczanym doskonale wpisuje się w ten trend. Moja bratanica Karolina mieszka w Hiszpanii i często zajada się tam gazpacho. Po przyjeździe do kraju niejednokrotnie prosi mnie o przygotowanie „czegoś polskiego”. Pomyślałam o chłodniku na zakwasie buraczanym. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Zakwas buraczany jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a proces fermentacji dodatkowo wzbogaca zakwas o probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Regularne spożywanie zakwasu z buraków wspomaga odporność, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Chłodnik na zakwasie buraczanym
Powiązane
Nikt się nie dowiedział
28 minut temu
Bosacka kupiła wędlinę w Dino. To powiedziała o składzie
38 minut temu
Polecane
Jaki glukometr wybrać?
1 godzina temu
Karnodiol – co to za suplement diety i jak go stosować?
1 godzina temu
Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu
2 godzin temu
Bariatria także dla seniorów
3 godzin temu
Czy apteki mogą ominąć system kaucyjny?
3 godzin temu
Czy dzieci potrzebują detoksu? Lekarz rozwiewa wątpliwości
19 godzin temu