Roladki z szynki zawsze wychodzą, tutaj nie da się nic zepsuć. Przepis jest bardzo prosty. To efektowna przekąska, która pięknie prezentuje się na stole. Można ją przygotować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia lub podać jako przystawkę na sylwestra. Goście na pewno docenią takie smakołyki.
REKLAMA
Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko
Szybkie roladki z szynki - przepis, który zawsze się udaje. Poznaj składniki
Najlepsze receptury wcale nie muszą być skomplikowane. Dobrym tego przykładem są szybkie roladki z szynki. Przepis na nie, każdy powinien sobie zapisać. Na pewno kiedyś się przyda. Zanim jednak przejdziemy do instrukcji, warto poznać składniki, które będą potrzebne. Oto i one:
10 plasterków szynki
4 duże ugotowane jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
sól i pieprz
szczypiorek do posypania
Jak zrobić roladki z szynki? Klasyczne nadzienie jest najlepsze
Klasyczne nadzienie chrzanowo-jajeczne zdaniem wielu osób jest najlepsze. Robi się je bardzo prosto i jak już wiemy potrzeba niewielkiej ilości składników, aby je przygotować. Jak zrobić roladki z szynki w wersji klasycznej? Oto przepis:
Posiekaj szczypiorek.
Jajka obierz ze skorupek. Następnie rozgnieć je widelcem.
Dodaj do jajek majonez, chrzan, sól, pieprz i posiekany szczypiorek.
Wymieszaj dokładnie powyższe składniki, aż nadzienie stanie się kremowe.
Rozłóż plasterki szynki. Nałóż na nie łyżkę farszu. Zwiń ciasno w rulon.
Gotowe roladki schłodź w lodówce przed podaniem.
Farsz do roladek z szynki. Nasze propozycje
Z czego jeszcze można zrobić farsz do roladek z szynki? Oto nasze propozycje:
Przepis na ziołowy farsz
Składniki:
250 g śmietankowego serka
posiekany szczypiorek
1 ząbek czosnku (obrany i przeciśnięty przez praskę)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wymieszaj dokładnie powyższe składniki.
Nałóż na szynkę i zwiń jak w pierwszym przepisie.
Przepis na aromatyczne nadzienie z pieczarkami
Składniki:
300 g świeżych pieczarek
1 żółta cebula
1-2 łyżki masła do smażenia
sól i pieprz do smaku
tarty żółty ser do posypania
Wykonanie:
Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki.
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć cebulę i pieczarki. Dopraw przyprawami. Smaż do czasu, aż odparuje woda.
Nałóż farsz na szynkę i zwiń w roladki.
Wyłóż naczynie żaroodporne papierem do pieczenia. Ułóż w nim roladki i posyp je startym żółtym serem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw roladki na 15 minut.
Zobacz też: Krokiety z pieczarkami i serem na obiad. Dodaj ten składnik, a smak farszu będzie bardziej wyrazisty













