Jogurt, dżem, galaretka, wędlina, mieszanki przypraw – w tych i wielu innych produktach znajdują się mniej lub bardziej szkodliwe dodatki spożywcze. Niestety, dodatków do żywności niemalże nie da się uniknąć, ale warto ograniczać spożywanie produktów o długim składzie, w którym przewijają się mało rozpoznawalne nazwy składników. Które dodatki uważa się za szkodliwe?
Dodatki do żywności poprawiają jej wygląd i smak, przedłużają termin przydatności do spożycia i poprawiają konsystencję. W Unii Europejskiej dodatkiem do żywności jest „substancja, która nie jest normalnie spożywana, natomiast jest celowo dodawana do żywności ze względów technologicznych”.
Dodatki „E” można pogrupować w następujący sposób:
- Barwniki: E 100 – E 199
- Konserwanty: E 200 – E 299
- Regulatory kwasowości i przeciwutleniacze: E 300 – E 399
- Środki spulchniające, żelujące oraz emulgatory: E 400 – E 499
- Substancje pomocnicze: E 500 – E 599
- Wzmacniacze smaku: E 600- E 699
- Nabłyszczacze i słodziki: E 900 – E 999 n
- Grupa konserwantów, zagęstników i stabilizatorów: E 1000 – E 1999
Nie każde „E” szkodzi. Czym są dodatki do żywności?
Które „E” są najbardziej niebezpieczne? – Pyszności; Fot. Adobe Stock
To, co poprawia smak jedzenia, może być jednocześnie szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza gdy spożywamy takie produkty w dużych ilościach. Zobacz listę dodatków do żywności, na które powinno się zwracać większą uwagę:
Szkodliwe dodatki spożywcze: barwniki
- E123 – Amarant, czerwień spożywcza 9 – nasila objawy nietolerancji salicylanów oraz objawy astmy. Ustalono związek pomiędzy pojawieniem się guzów nowotworowych a spożyciem żywności z amarantem dla szczurów, ale nie został udowodniony wśród ludzi. Jednak nie powinno się podawać go dzieciom.
- E133 – Błękit brylantowy FCF, Niebieski FD&C 1 – powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, osoby uczulone na salicyniany oraz dzieci. Może wywoływać reakcje alergiczne, astmę. Jest kancerogenny.
- E154 – Brąz FK – powoduje reakcje alergiczne, wysypki, obrzęki, bóle głowy i brzucha, może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych. Ma szkodliwe działanie na tarczycę i serce. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę oraz dzieci.
- E151 – Czerń brylantowa BN (E151), czerń PN – jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi z nadwrażliwością na salicylany. Powoduje astmę, nadpobudliwość oraz dolegliwości ze strony żołądka i nerek.
- E128 – Czerwień 2G, czerwień spożywcza 10 – powinny jej unikać osoby uczulone na salicyniany; powoduje nadpobudliwość, dolegliwości żołądkowo – jelitowe, chroniczną pokrzywkę. Ponadto czerwień 2G może wywoływać anemię i może być czynnikiem mutagennym. W związku z tym, zastosowanie barwnika zostało mocno ograniczone, a dopuszczalna dzienna dawka zmniejszona.
- E127 – Erytrozyna, czerwień FD&C 3, barwnik smołowy – wywołuje reakcje alergiczne szczególnie u osób uczulonych na aspirynę (wysypka, bóle brzucha). Może powodować uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość, powstawanie nowotworów. Udowodniono również niekorzystny wpływ tego barwnika na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek.
- E102 – Tartrazyna, żółcień spożywcza 4 – nasila objawy nietolerancji na salicyniany (owoce, aspiryna), w połączeniu z benzoesanami może wywołać nadpobudliwość czyli ADHD u dzieci. Poprzez działanie uwalniające histaminę, wzmaga objawy astmatyków. Może powodować trudności z koncentracją, problemy w nauce, bezsenność. Ma działanie kancerogenne.
- E110 – Żółcień pomarańczowa S, żółcień spożywcza 3 – może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, zapalenia błony śluzowej nosa (katar), zatory nosa. Ma wpływ na wystąpienie nadpobudliwości, bólów brzucha, nudności i wymiotów, niestrawności, niechęci do żywności. Zwiększa częstość występowania nowotworów u zwierząt. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie kancerogenne.
Szkodliwe dodatki spożywcze: konserwanty
- E217 – Tetraboran sodu, boraks, czteroboran sodu, piroboran sodu – jest toksyczny, dlatego rzadko używa się go do produktów spożywczych. Po długotrwałym działaniu może powodować obieranie się skóry oraz niewydolność nerek.
- E249 – Azotyn potasu – może wywołać astmę, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, problemy behawioralne. Uważa się go za związek kancerogenny. Jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy.
- E250 – Azotyn sodu – może wywołać mdłości, wymioty, zawroty i bóle głowy. Jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy. Jest potencjalnie rakotwórczy.
- E284 – Kwas borowy (E284), kwas borny, kwas ortoborowy, borofaks – w ilości zawartej w żywności nie powoduje skutków ubocznych. Zanotowano przypadki zatrucia na skutek kontaktu z obtartą skórą lub po połknięciu. Jest toksyczny dla nerek, wątroby, układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
- E285 – Tetraboran sodu (E285), boraks, czteroboran sodu, piroboran sodu – jest toksyczny, dlatego rzadko używa się go do produktów spożywczych. Po długotrwałym działaniu może powodować obieranie się skóry oraz niewydolność nerek.
Szkodliwe dodatki spożywcze: przeciwutleniacze
- E320 – Butylohydroksyanizol – w dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. W połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA. Wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci.
- E321 – Butylohydroksytoluen – może wywołać pokrzywkę, zapalenie skóry, zmęczenie, agresywne zachowanie oraz astmę. BHT spożywany w dużych ilościach może spowodować raka wątroby, obserwowano również symptomy pseudo-alergiczne. Unia Europejska ograniczyła jego stosowanie z powodu efektów ubocznych. Wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci.
- E319 – Tert-butylohydrochinon – w kontakcie ze skórą może działać drażniąco. W dużych dawkach może powodować zaburzenia pracy nerek i tarczycy.
Przeczytaj także: Najgorsze tłuszcze do smażenia, jakie można sobie wyobrazić. Niszczą smak potraw i szkodzą zdrowiu
Szkodliwe dodatki spożywcze: emulgatory
- E432 – Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu, Polisorbat 20 – powinny go unikać szczególnie osoby, które mają nietolerancję na glikol propylenowy. Ze względu na to, iż substancja ta może zawierać resztki szkodliwych związków chemicznych, należy jej unikać.
- E436 – Tristearynian polioksyetylenosorbitolu, Polisorbat 65 – jak wyżej.
- E434 – Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu, Polisorbat 40 – jak wyżej.
- E433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu, Polisorbat 80 – powinny go unikać osoby, które wykazują nietolerancję na glikol propylenowy. Może być zanieczyszczony innymi substancjami chemicznymi – w przypadku zanieczyszczenia 1,4-dioksanem powoduje nowotwory u zwierząt.
- E435 – Monostearynian polioksyetylenosorbitolu, Polisorbat 60 – jak wyżej.
Szkodliwe dodatki spożywcze: substancje pomocnicze
- E553b – Talk, uwodniony krzemian magnezu – może powodować nowotwory (żołądka i jajników), guzy, kaszel, problemy z oddychaniem, wymioty, problemy żołądkowe
Źródło: vitalia.pl
Zobacz nasze pomysły na zdrowe, wiosenne soki! Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube: