Dzień Matki może być jeszcze słodszy. Koniecznie wypróbuj te błyskawiczne przepisy

mamadu.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: Fot. 123rf.com / vershininphoto


Lepszej daty być nie mogło. Święto wszystkich mam, czyli - dla zapominalskich - 26 maja, przypada dokładnie w momencie, kiedy w sklepikach i na straganach królują one: najsłodsze, najczerwieńsze, najbardziej wyczekiwane z owoców. Truskawki. Nie ma więc innej opcji: jak słodki prezent dla mamy, to tylko z truskawkami!


Koszyczek truskawek, przewiązany wielką wstążką, już sam w sobie jest genialnym prezentem. Możemy się założyć, iż większość mam ucieszy się z niego sto razy bardziej, niż z najpiękniejszego bukietu kwiatów.

Jeśli jednak chcecie pokazać, iż w prezent dla mamy włożyliście całe serce, nie ma innej rady: musicie własnoręcznie przygotować coś absolutnie pysznego - oczywiście z truskawkami.

Mówiąc: pysznego, nie mamy oczywiście na myśli “trudnego” czy “czasochłonnego”. Truskawki nie potrzebują rozbudowanej oprawy. Nie męczcie ich więc pieczeniem czy gotowaniem - są idealne w swojej najprostszej formie.

Nie jest też tajemnicą, iż lubią być gwiazdami każdego deseru, dlatego najlepiej czują się w towarzystwie prostych składników: śmietankowego serka czy lekkiego cukru pudru.

Właśnie dlatego o wsparcie w przygotowaniu idealnego deseru na Dzień Matki poprosiliśmy markę Sweet Family - producenta cukru pudru, czyli nieodłącznego składnika letnich deserów.

Sprawdźcie koniecznie nasze propozycje deserów bez pieczenia. Uśmiech mamy gwarantowany.

Sernik bez pieczenia z truskawkami


Liczba porcji: 10


Składniki:


200 g herbatników


150 g masła


600 g truskawek


250 g serka mascarpone


500 g mielonego twarogu (z wiaderka)


1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego


80 ml soku z cytryny


1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


2 łyżki cukru pudru Sweet Family



Przygotowanie:


Herbatniki zemleć w malakserze na piasek. Masło roztopić na patelni, po czym dodać do ciastek i starannie wymieszać.

Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dokładnie ją dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

1/3 truskawek opłukać i osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.

Twaróg przełożyć do miski razem z mascarpone i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii, po czym chwilę miksować tylko do połączenia składników.

Mleko skondensowane połączyć z 60 ml soku z cytryny i cukrem, stopniowo dodawać do masy serowej, miksując na wolnych obrotach.

Do masy serowej dołożyć pokrojone truskawki i całość wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wierzch wyrównać łyżką i ułożyć na nim pozostała ilość truskawek. Sernik wstawić na noc do lodówki, ciasto smakuje najlepiej następnego dnia.

Truskawkowe Tiramisu


Liczba porcji: 5


Składniki:


100 g podłużnych biszkoptów


120 ml espresso



Krem:


250 g mascarpone


2 małe jajka


2 łyżki cukru pudru Sweet Family




Dodatkowo:


1 łyżka gorzkiego kakao


250 g truskawek + 100 g borówek



Przygotowanie:


Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w większą kostkę. Kawę przelać do płaskiego naczynia, wystudzić. Jajka sparzyć gorącą wodą.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 1 łyżką cukru na bardzo sztywną, jasną masę.

Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru.

Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao, dodać kawałki truskawek i porcję masy serowej.

Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.

Idź do oryginalnego materiału