REKLAMA
Kawa to nie tylko smak, ale i rytuały społeczne, które zmieniają się w zależności od sytuacji czy nastroju. Raz preferujemy espresso, które dodaje nam energii do działania, innym razem wybieramy łagodniejsze cappuccino lub latte, sprzyjające relaksowi. Ta zmienność jest również manifestacją indywidualnych potrzeb. Do pewnych smaków dojrzewamy powoli, jedne zostają z nami na dłużej, inne nie, a jeszcze inne odkrywamy nagle i pozostajemy im wierni. Są też takie, do których wracamy "po latach". To odzwierciedlenie natury ludzkiej, z naszą chęcią poznawania nowych smaków, ale także powrotu do tego, co znane i stabilne. To zupełnie naturalne – mówi Katarzyna Krzywicka-Zdunek, socjolożka, Socjolożki.pl.Sztuka odkrywania własnych smakówKawa może towarzyszyć momentom oderwania i zatrzymania się, celebracji, a także dodawać energii i inspirować do działania. Każdego dnia możemy odkrywać nowe kompozycje, testować różne proporcje, temperatury czy metody parzenia. Wówczas stanie się nie tylko napojem, ale prawdziwą ucztą dla zmysłów.W zależności do tego, jaką mieszankę ziaren wybierzemy, ale i w jaki sposób zaparzymy swoją kawę, możemy delektować się różnymi nutami smakowymi – od intensywnie czekoladowych, orzechowych, aż po delikatnie kwiatowe i owocowe...Jak sprawić, by filiżanka czy kubek kawy były dokładnie takie, jak lubimy? Helena Frankowska, trenerka i doświadczona baristka z Tchibo, mówi: Odkrywanie smaków kawy to nie tylko przyjemność, ale też sposób na poznawanie własnych upodobań. Wcale nie trzeba zaczynać od rzadkich ziaren czy wyszukanych metod. Pierwsze eksperymenty można przeprowadzić z tymi, które mamy w domu. Na dobry początek wystarczy spróbować innego sposobu parzenia. Ekspertka z Tchibo podpowiada, iż charakter kawy zależy od sposobu parzenia. Ekspres ciśnieniowy daje mocną, gęstą kawę z aksamitną cremą. Szybka ekstrakcja w kilka sekund sprawia, iż smak jest wyrazisty i skoncentrowany.Ekspres przelewowy to delikatna, klarowna kawa o „herbacianej" konsystencji, idealna do wydobycia owocowych i kwiatowych nut ziaren.French press daje kawę kremową i cięższą w smaku, bo metalowy tłok przepuszcza olejki i drobinki, które filtr papierowy by zatrzymał.A klasyczna „zalewajka"? To prosta, tradycyjna metoda, dająca często najmocniejszy i najbardziej gorzki napar. Trudny do powtórzenia, ale zawsze z charakterem.
Kawa może towarzyszyć momentom oderwania i zatrzymania się Fot. Shutterstock (Prostock-studio)
W domowych ekspresach cuda mogą zdziałać choćby drobne zmiany. Wystarczy pomanewrować ustawieniami mielenia. Drobniejsze dają kawę intensywniejszą i bardziej gorzką, a grubsze – lżejszą i bardziej kwaskowatą - dodaje trenerka i baristka Tchibo, Helena Frankowska.To prosty sposób na poszerzanie smakowych horyzontów bez kupowania nowego sprzętu.A jeżeli szukamy "własnych upodobań", w sklepach Tchibo w całej Polsce doradcy pomogą dobrać mieszankę odpowiadająca naszym preferencjom. Możemy też tworzyć własne, kawowe mini-menu degustacyjne, sięgając po kawy z różnych zakątków świata, które są dostępne na wagę.Festiwal Dobrej Kawy z i w TchiboTchibo celebruje Międzynarodowy Dzień Kawy przez cały miesiąc! Z tej okazji organizuje Festiwal Dobrej Kawy. Rozpocznie się on kawową degustacją na ulicach Warszawy, po czym przeniesie się do mediów społecznościowych, w których każdego dnia publikowany będzie nowy przepis na coś pysznego z kawą w roli głównej. Dodatkowo, w social mediach będzie trwał specjalny konkurs dla kawoszy, w którym do zgarnięcia będą m.in. ekspresy automatyczne Tchibo. Festiwal Dobrej Kawy to również najlepszy czas na zakupy. Od 29.09 do 13.10 w sklepach stacjonarnych Tchibo i na www.tchibo.pl obowiązuje promocja -30% na wszystkie kawy (ziarniste, mielone, instant, kapsułki) i akcesoria do jej przygotowania – od ekspresów automatycznych, przez kawiarki, french pressy, po młynki i spieniacze, dostępne są z rabatem -30%. Promocje do -30% na asortyment Tchibo będą obowiązywały również w pozostałych punktach sprzedaży przez cały październik.Na co się zdecydować?W Tchibo znajdziemy szeroki wybór kaw - od delikatnych mieszanek po intensywne espresso, dostępnych w formie kaw ziarnistych, mielonych, instant oraz kapsułek. Marka oferuje także ekspresy, filtry i akcesoria, które pozwalają przygotować napój na różne sposoby i tworzyć własne rytuały. W ofercie są zarówno klasyczne mieszanki na co dzień, jak i edycje limitowane dla poszukujących nowych smaków. Dopełnieniem są filiżanki, kubki, gadżety i akcesoria, które czynią parzenie przyjemnością. Pełną ofertę można odkryć w sklepach stacjonarnych i online. Bo każdy moment jest dobry, aby znaleźć swoją nową, ulubioną kawę.
Materiał promocyjny marki Tchibo.











