jeżeli tak jak ja nie przepadasz za kompotem z suszu, lub chcesz spróbować czegoś nowego, to koniecznie zobacz przepis na żurawinowy kompot, który robi się o wiele szybciej i smakuje każdemu. Znika ze stołu w mgnieniu oka, a dzieci go uwielbiają. Nie będziesz wyobrażała sobie bez niego świąt.
REKLAMA
Zanim zabierzesz się za gotowanie
Zanim zaczniesz gotować owoce, najpierw przemroź je przez noc w zamrażarce. Umyj je, osusz i wrzuć do pojemniczka, a następnie zamroź. Owoce nie będą wtedy cierpkie, a kompot będzie miał bardziej wyraźny smak. Do przygotowania używaj zawsze świeżych owoców, a nie suszonych czy wędzonych.
Napój z żurawiny, fot. igorr1 / iStock Napój z żurawiny, fot. igorr1 / iStock
Co potrzeba do zrobienia tego kompotu?
Składniki (na 2 litry kompotu):
- 2 litry wody
- 500 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 2 mandarynki
- 4 plastry imbiru obranego
- 1 cytryna w plasterkach
- 4-6 łyżek miodu (w zależności od preferencji smakowych)
Kompot z suszonych śliwek - tradycja i klasyk na święta. Jak go zrobić? (zdjęcie ilustracyjne) Victoria Kotlyarchuk / iStock
- 4 laski cynamonu
- 5-8 goździków (w zależności od upodobań)
- 4 nasiona kardamonu
Jak gotować kompot, aby wyszedł idealny?
Gotowanie tego przepysznego kompotu zajmie ci jedynie pół godziny. Najpierw zagotuj wodę, a następnie dodaje do niej składniki, aby wszystko ładnie się razem gotowało. Musisz trzymać żurawinę w gotującej się wodzie do momentu, aż owoce się rozpadną najlepiej na pół. Miód dodajemy dopiero na końcu, jednak możesz również użyć cukru, wtedy możesz go dodać kiedy chcesz. Wiele osób odcedza owoce po ugotowaniu, jednak ja doradzam aby je zostawić, to sprawi, iż kompot będzie jeszcze smaczniejszy i rewelacyjnie będzie wyglądał w karafce na stole.
Sok z żurawiny Fot. Shutterstock, Olyina V