Przepis na mięso ze słoika znany jest już od bardzo dawna, a nasze babcie i dziadkowie wykorzystywali go jako formę konserwacji mięsa w czasach, kiedy nie było powszechnego dostępu do lodówek. Dziś co prawda nie mamy już takiego problemu, ale sentyment do smaku znanego z dzieciństwa pozostał, dlatego chętnie wracamy do tej receptury. Mięso w słoikach można wykorzystać do przygotowania gulaszu, bigosu lub po prostu jako składnik kanapki.
REKLAMA
Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]
Mięso do słoików - stare przepisy wracają do łask. To klasyka polskiej kuchni
jeżeli jesteś osobą, która ceni smak domowych przetworów, to doskonałym rozwiązaniem jest mięso do słoików. Przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie, nie tracą na aktualności mimo upływu lat i są wciąż doceniane za swoją prostotę i uniwersalność. Podstawą udanego wyrobu jest dobrej jakości mięso - najlepiej nabyć je u sprawdzonych dostawców, co jest gwarancją smaku i świeżości.
Mięso ze słoika, które rozpływa się w ustach. Poznaj listę niezbędnych składników
Aby przygotować smakowite mięso ze słoika, będziesz potrzebować następujących składników:
4 kg łopatki wieprzowej;
500 g boczku wędzonego parzonego;
przyprawy: 3 łyżki soli, 5-6 liści laurowych, 10-12 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (opcjonalnie), 2 łyżki suszonego majeranku.
Mięso w słoiku gotowane jest bardzo proste w przygotowaniu. Pierwszy etap to marynowanie mięsa
Czy wiesz, jak przygotować gotowane mięso w słoiku? Receptura jest bardzo prosta, choć mogłoby się wydawać inaczej. Instrukcja krok po kroku znajduje się poniżej:
Mięso (łopatkę i boczek) kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużej misce.
Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym (jeśli nie używamy ziołowego, dajemy więcej czarnego) i majerankiem.
Dokładnie mieszamy, aby mięso było równomiernie pokryte przyprawami.
Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Przepis na mięso w słoikach zapisz na przyszłość. Na pewno będziesz do niego wracać
Co dalej? Nasz przepis na mięso w słoikach składa się z kilku etapów. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki, a następnie przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików (na dno każdego słoika wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie). Gwint każdego słoika dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym i szczelnie zakręcamy. Kolejny etap to gotowanie mięsa:
dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką i układamy na niej słoiki z mięsem;
zalewamy słoiki zimną wodą (do ok. 3/4 wysokości), nakrywamy i wstawiamy na palnik;
gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez trzy godziny;
pozostawiamy do wystygnięcia, a następnego dnia gotujemy ponownie przez dwie godziny;
powtarzamy czynność kolejnego dnia, z tym iż czas gotowania skracamy do jednej godziny;
słoiki wyjmujemy z garnka, studzimy i układamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni.
Zobacz też: Jak zrobić coś pysznego z twardej i cierpkiej pigwy? 2 przepisy, które każdy odtworzy.












