Dżem z aronii to prawdziwa perełka wśród zimowych przetworów. Aronia charakteryzuje się bardzo cierpkim smakiem owoców i rzadko jest spożywana na surowo. Najczęściej występuje w naszej diecie w postaci soku lub dżemu z aronii i to właśnie temu ostatniemu przyjrzymy się tu bliżej.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Dżemy z aronii to prawdziwa skarbnica witamin i nie tylko. Dlaczego warto jeść dżem z aronii?
Dżemy z aronii zaczynają coraz częściej pojawiać się w naszych jadłospisach, choć trzeba przyznać, iż swoją popularnością daleko jeszcze odbiegają do przysmaków takich jak dżem z truskawek czy dżem z malin. A szkoda. Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu na różnych płaszczyznach. W aronii znajdziemy m.in.:
witaminę C, która działa wspierająco na układ odpornościowy człowieka i wspomaga organizm w walce z sezonowymi infekcjami
przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i dzięki temu spowalniają proces starzenia organizmu
antocyjany, które wywierają korzystny wpływ na układ krążenia i przyczyniają się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi, a także wpływają pozytywnie na zdrowie oczu.
Aronia wpływa ponadto na obniżenie poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób zmagających się z problemami z gospodarką węglowodanową w organizmie.
Dżem z aronii — przepis na smaczny i zdrowy przysmak
Jak zrobić dżem z aronii? Przepis na podstawową wersję smakowitego dżemu z aronii jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do samodzielnego przygotowania zdrowego dżemu z aronii będziesz potrzebować następujących składników:
2 kg owoców aronii
kilogram cukru
sok wyciśnięty z cytryny
szklanka wody
Sposób przygotowania:
Owoce aronii dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w dużym garnku. Delikatnie rozgnieć owoce, aby wydobyć z nich sok. Do garnka wlej szklankę wody i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. W tym czasie owoce zmiękną i puszczą sok. Dolej więcej wody w przypadku, gdyby odparowała zbyt szybko. Ugotowane owoce zblenduj na gładką masę, a następnie dodaj cukier i sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. godzinę. Gorący dżem z aronii przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Dżem z aronii i jabłek — jak przełamać cierpkość aronii?
o ile obawiasz się, iż sama aronia będzie zbyt cierpka w smaku, to przygotuj dżem z aronii i jabłek. Takie połączenie pozwoli na uzyskanie nowej, łagodniejszej kombinacji smakowej. Aby zrobić dżem z aronii i jabłek, będziesz potrzebować:
kilogram owoców aronii
kilogram jabłek (odmiana słodko-kwaśna)
kilogram cukru
500 ml wody
2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Jabłka i aronię dokładnie umyj. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. W dużym garnku umieść jabłka i aronię, dodaj wodę, a następnie zagotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Gdy owoce będą miękkie, zblenduj je na gładką masę. Dodaj cukier oraz sok z cytryny (jeżeli go używasz). Gotuj pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Gotowy dżem z aronii i jabłek przełóż do wyparzonych słoików. Słoiki zamknij i odstaw do góry dnem do ostudzenia.
Dżem z aronii — przepisy na zmodyfikowane wersje dżemu. Jak wykorzystać dżem z aronii?
W jaki jeszcze sposób można przygotować smakowity dżem z aronii? Przepisy na dżem aroniowy można swobodnie modyfikować według indywidualnych preferencji smakowych. Wariacji na temat dżemu z aronii jest dużo, a najczęściej jako dodatkowy składnik wykorzystywane są pomarańcze, maliny, gruszki, a choćby orzechy. Ze smakiem aronii dobrze komponują się także przyprawy takie jak m.in. imbir lub wanilia. Dżem z aronii to produkt, który możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdza się jako dodatek do naleśników i gofrów. Można nałożyć go także bezpośrednio na chleb lub chrupiącą bułeczkę. Dżem z aronii z powodzeniem wykorzystamy do domowych wypieków np. torów własnej roboty, ale idealnie będzie smakował także w wersji wytrawnej — jako dodatek do mięs pieczonych i pasztetów.
Zobacz też: Pij ten sok z polskiego superowocu. Pomoże ujarzmić cholesterol i zadbać o serce